Betaler du for mye for barnehagematen? Dette kan du kreve.

Mens det er klare regler for prissetting av opphold i barnehagen, finnes det ifølge Kristine Strømme hos Utdanningsdirektoratet ingen øvre grense for hvor mye barnehagene kan ta betalt i matpenger.

– Men de kan ikke ta mer enn det de har i faktiske utgifter. Det inkluderer utgiftene for mat og drikke og eventuell kjøkkenassistent. Så lenge pengene går til å dekke faktiske utgifter, er det ikke noen øvre grense, sier hun.

Store variasjoner

Foreldrene Mammanett har snakket med, oppgir at matpengeprisene varierer fra 150 til 500 kroner per måned.

Hva som inngår i prisen er også svært variabelt, både når det gjelder hva barna får servert, hvem som lager maten, hvor mange dager i uken det serveres varm mat og om frukt og drikke er inkludert.

Når sammenligningsgrunnlaget er såpass variert, er det ikke enkelt for foreldrene å avgjøre om de betaler en fair pris eller ikke.

Undersøkelse: Hvor mye betaler du for mat i barnehagen?

Sør-Trøndelag dyrest

Marius Iversen, informasjonssjef hos Private Barnehagers Landsforbund, mener det er naturlig at kostpenger varierer.

– Mattilbudet varierer fra barnehage til barnehage og dersom barnehagen har ansatt kokk eller kjøkkenassistent, kan utgiftene til lønn til disse tas med i beregningen av kostpenger, sier han.

Kristine Strømme i Utdanningsdirektoratet forteller at den gjennomsnittlige kostprisen også varierer en del fra fylke til fylke.

  • Dyrest er Sør-Trøndelag med en kostpris på 391,25 kroner
  • Billigst er Oslo med en kostpris på 208,40 kroner

– Vi har ikke noen oversikt over hvorfor det varierer, men grunnen kan være at det er forskjeller på hva barnehagene tilbyr, sier hun.

LES OGSÅ: – Jeg får sjokk når jeg hører hva mine norske venninner må betale for barnehageplassen!

Bør inkludere foreldrene

For at foreldrene skal være sikre på at de ikke betaler for mye, mener Strømme at det er viktig at barnehagene involverer foreldrene og at de fastsetter hvor mye de skal ta i samråd med foreldreråd og samarbeidsutvalg.

– Foreldrene kan også be om å se budsjettene til barnehagen, for å se at de faktiske utgiftene til mat og drikke (og eventuelt kjøkkenassistent) stemmer med det de betaler, sier hun.

matpenger, barnehage, mamma, pris, misfornøyd, dyrt, matpenger, barnehage, mamma, pris, misfornøyd, dyrt,
ENDRET SYN: Når Lillian Fjeld fikk høre hva andre barnehager tar i matpenger, synes hun at hun selv betaler for mye. Privat

Fikk høre at mange betaler mindre og får mer

– Jeg syntes jeg betalte en helt OK pris for maten, men så leste jeg at det var mange som betalte mindre og fikk mer. Etter det syns jeg at det er litt dyrt, sier Lillian Fjeld.

Hun er mamma til Amalie (3) som går i en privat barnehage i Nittedal.

For 400 kroner i måneden får Amalie melk til frokost, lunsj hver dag, varmlunsj en dag i uka og frukt på ettermiddagen. – Jeg er stort sett fornøyd men skulle gjerne hatt alle måltider inkludert, sier Lillian.

barnehagepris, matpenger, dyrt, fornøyd, mammabarnehagepris, matpenger, dyrt, fornøyd, mamma
BETALER 500 KR I MÅNEDEN: – Men det er det verdt, mener Christina Kildal. Privat

Betaler gjerne mer for sunn, hjemmelaget mat

Christina Kildal er mamma til Imre som går i en privat barnehage i Trondheim. Her koster matpengene hele 500 kroner i måneden, men Christina synes det er verdt prisen.

– Barnehagen har høyt fokus på friluftsliv og kosthold. De har en egen industrikokk og fantastiske dedikerte ansatte, sier hun.

Alle måltider er inkludert i prisen og maten er garantert hjemmelaget.

– Prisen er helt ok med tanke på at vi vet at han får god og sunn mat! Vi trenger ikke bekymre oss for at de får mye pølser og tomatsuppe fra pose, sier Christina.

LES OGSÅ: Bør barnehagen ligge unna matboksen?

mamma, barnehage, priser, barn, matpengermamma, barnehage, priser, barn, matpenger
GODT FORNØYD: – 150 kroner i måneden er billig, synes Catrine Sandvoll. Privat

Kun 150 kroner per måned

I den andre enden av spekteret finner vi Catrine Sandvoll som er mamma til Mathias (2,5).

Han går i en liten og naturskjønn kommunal barnehage i Narvik, hvor matpengeprisen for heldagsplass kun er kr 150,- per måned.

Prisen inkluderer brødlunsj hver dag, en varm lunsj i uka, drikke til alle måltider og frukt. Frokost og yoghurt må foreldrene selv ta med, en ordning Cathrine er godt fornøyd med.

– For vår egen del synes jeg det passer fint at det ikke er varm lunsj flere dager i uken, da vi opplever at han spiser mindre middag hjemme den dagen de har hatt varm mat i barnehagen. Med mindre matlyst blir det mer tøysing med matbordet, og når det bare er en dag i uka ser ungene frem til det varme måltidet, sier hun.

 

LES OGSÅ: Dette vil ikke danske barnehageansatte gjøre

Tuesday, May 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments