Beste sesongstart siden 2004: Deshorn Brown scoret to ganger på 80 sekunder

• Vålerenga-Haugesund 2-0 (2-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Kjetil Rekdals Vålerenga hadde sjansen til å innta tabelltoppen i Tippeligaen med tre poeng mot Haugesund på Ullevaal i kveld.

Og Oslo-laget tok sjansen da et ytterst svakt Haugesund gjestet landslagsarenaen. I en tidvis svært tam kamp var Vålerenga nemlig klart best.

Den store helten for hjemmelaget ble nyinnkjøpte Deshorn Brown, som sto for begge scoringene.

- Det er en fantastisk følelse. Jeg følte meg bra i dag, sier Brown til TV 2 etter kampen.

- En lettelse

Jamaicaneren så ut til å ha litt å gå på i norsk fotball i Vålerengas to første kamper denne sesongen, men i dag viste mannen som skal erstatte Vidar Örn Kjartansson at han kommer til å score en del mål i Tippeligaen denne sesongen.

24-åringen scoret nemlig to ganger i løpet av 80 sekunder i første omgang, og det holdt lenge til å senke et fryktelig svakt Haugesund.

- Det er en lettelse for meg. Forhåpentligvis kan jeg bygge videre på denne gode følelsen.  Jeg har fortalt meg selv at jeg kan klare det. Nå håper jeg at jeg er supporternes nye helt, forteller Brown.

Godt tak på FKH

Selv om det endte med en relativt komfortabel seier, startet kampen i et tempo de fleste deltakerne på hvilken som helst eldretrim på Oslos østkant skulle klart å holde følge med.

Et åpenbart usikkert Haugesund, som kom fra 0-6 hjemme mot Rosenborg, lå relativt dypt, og klarte sjelden å sette sammen mer enn to-tre pasninger etter hverandre innledningsvis.

Vålerenga jobbet konstant for å spille seg rundt på kantene, men slet med å få Daniel Fredheim Holm og Rasmus Lindkvist i ordentlige innleggsposisjoner.

Det første som liknet en halvsjanse kom etter snaut 12 minutter, men det svake skuddforsøket fra Deshorn Brown ble effektivt blokkert i Haugesund-boksen.

Så plutselig farlige ut

Etter 20 minutters spill snappet Fredheim Holm kula fra en Haugesund-spiller midt på banen, men stikkeren mot en Brown på vei framover ble en anelse for hardt vektet, noe som gjorde at Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen nådde fram til ballen før Vålerengas jamaicanske spiss.

Halvveis i første omgang skiftet hjemmelaget gir, og plutselig så de opptil flere hakk farligere ut.

Den første reelle målsjansen kom da Christian Grindheim slo et herlig frispark fra kanten på Haugesunds sekstenmeter. Deshown Brown ruvet en halvmeter over alle andre i feltet, men headingen fra spissen var fryktelig svak, og gikk et godt stykke over FKH-målet.

Rett etterpå snappet Vålerenga ballen på sin venstreside og satte fart, men skuddet fra spiss vinkel fra Lindkvist ble relativt enkelt reddet av keeper Kristiansen.

Etter den gode perioden var det som om Rekdals menn giret ned til krabbegir på nytt. Fredheim Holm satte riktignok opp Ghayas Zahid i brukbar posisjon etter en drøy halvtime, men formspilleren brukte for lang tid med ballen og ble stoppet.

To på 80 sekunder

Men så giret Vålerenga om på nytt, og denne gangen smalt de girkassa rett i sjettegir. 0-0 ble nemlig til 2-0 på bare 80 (!) sekunder, og begge ganger var det Keshorn Brown som var sist på ballen.

Først gjorde 24-åringen alt selv. Han rundtlurte Haugesund-forsvaret ved å dra med seg ballen foran sekstenmeteren, og avslutningen var det lite å si på.

Brown tuppet regelrett ballen i god gammel løkkestil i boksen, og det gjorde at den fikk en merkelig bue inn i nettet, utagbart for Kristiansen.

Bare 80 sekunder seinere trillet 2-0-målet inn, og Fredheim Holm skal ha det meste av æren for nummer to.

Vålerengas nummer sju mottok ballen feilvendt på sekstenmeteren, og akkurat da han så ut til å gå seg fast i tre FKH-spillere, brukte han hælen for å spille gjennom Brown.

Jamaicanerens avslutning var ikke spesielt bra, og keeper Kristiansen fikk ei hand på ballen, men oppnådde ikke nok kontakt til at han klarte å slå den utenfor.

Scoringene kom forøvrig etter 35.16 og 36.36.

Ga fra seg initiativet

2. omgang ble, som deler av den første, preget av lange perioder med gå-fotball. Haugesund så stort sett ufarlige ut, og Vålerenga  virket å ha god kontroll på begivenhetene på Ullevaal.

Etter kampen var FKH-trener Jostein Grindhaug skuffet, etter lagets andre strake tap.

- Vi spiller nok en svak kamp. Det er fullt fortjent at VIF kan juble. Vi er dårlige til å forsvare eget mål, vi er dårlige med ball og vi er dårlige offensivt. Det var en dårlig fotballkamp, oppsummerer Grindhaug.

Vålerenga ble imidlertid litt for kjepphøye, noe som gjorde at Haugesund i kortere perioder fikk initiativet i oppgjøret.

Den danske nyervervelsen Søren Christensen fikk en god mulighet etter innlegg fra David Myrestam etter en snau time, men avslutningen fra den offensive midtbanemannen gikk omtrent en meter utenfor målet til Michael Langer.

Noen få minutter etterpå var det Christian Gytkjærs tur, men headingen fra den normalt målfarlige dansken ble blokkert av en Vålerenga-forsvarer.

Etter 72 minutter ble Vålerengas nye helt, Deshorn Brown, tatt av til enorm applaus på Ullevaal.

24-åringen, som ble hentet fra MLS og Colorado Rapids rett før sesong start, står nå med to mål på tre kamper i Tippeligaen.

Beste siden 2004

Ti minutter før slutt kom Daniel Braaten, som er på vei mot skikkelig matchform, inn for Rasmus Lindkvist. Det meste ser med andre ord bra ut for Kjetil Rekdal og Vålerenga akkurat nå.

Vi må så langt tilbake som til 2004 for å finne en like god sesongåpning som i år for Vålerengas del. Da sto nemlig de røde, hvite og blå – som også da ble trent av Kjetil Rekdal – med sju poeng og 3-1 i målforskjell etter de tre første rundene.

I 2015 står de med sju poeng og en målforskjell på 6-2…

I gullsesongen, 2005, hadde Vålerenga «bare» seks poeng etter tre kamper, noe de også har klart et par andre ganger siden det.

• Vålerenga kan miste serieledelsen allerede i morgen. Med stor Mjøndalen-seier mot start eller tre Rosenborg-poeng mot Godset, må Oslo-laget finne seg i å bli forbigått.