Behnaz kjører hardt for at iranske kvinner skal få lov å kjøre motorsykkel


I de støvete fjellsidene Alborz, drøye 30 kilometer utenfor Irans hovedstad Teheran, raser en fargerik motorsykkel oppover fjellsidene.  Med en minst like fargerik dame. 26-årige Bahnaz Shafiei og noen venninner prøver å bryte grenser i det prestestyrte landet, der kvinner ikke har lov til å drive idrett på samme måte som menn.

Shafiei kjører hardt – og høyt. Idet hun tar av seg hjelmen, høres overraskende sukk fra publikum.

Modig

- Når folk skjønner at vi er kvinner som kjører, blir mange imponert, og folk hjelper meg med sykkelen om jeg har tekniske problemer, sier Bahnaz Shafiei til The Guardian

26-åringen er frontkjøreren i en den første iranske gruppen med kvinnelige motorsyklister som nylig har fått offisiell tillatelse til å kjøre sykkel. Vel å merke på stier utenfor allfarvei.

- Jeg visste ikke at det var en kvinne som kjørte før jeg så håret hennes. Jeg ble overrasket over at en kvinne kan være så modig, og jeg kan ikke gjøre det, sier Mahnaz Rahimi, en hjemmeværende kvinne, til nyhetsbyrået Ap.

Håper å konkurrere

Kanskje ikke så rart at folk blir overrasket. Shafiei er den eneste iranske kvinnelige syklisten som kjører profesjonelt. Men hun vil videre. I Iran får ikke kvinnelige motorcross-kjørere være med i klubber, de får ikke være med på offisielle konkurranser eller kjøre på Teherans sportskompleks Azadi. Her har bare menn tilgang.

Iranske kvinner får heller ikke lov til å kjøre motorsykler i det offentlige rom, ifølge The Guardian. Men ting er i endring. Shafieis historie får oppmerksomhet i Iran. En ledende avis trykket nylig bilder av henne og den statlige tv-kanalen intervjuet 26-åringen. Derfor håper Shafiei at hun snart kan få lov til å konkurrere.

- Jeg har aldri opplevd negative tilbakemeldinger på hva jeg gjør. Folk er imponert over at en kvinne kan utføre en så krevende sport, og alle har fine ting å si. Kvinner vifter med hendene og sier jeg er modig. Flere mennesker tror ikke at en kvinne kan kjøre motorsykkel, men blir veldig stolte når de ser at det går an, sier hun.

Fikk låne brorens sykkel

Shafiei er født og oppvokst i Karaj, nær Teheran. For elleve år siden, som 15-åring, ble hun interessert i motorsykler da familien var på ferie i Zanjan-provinsen.

- En kvinne i landsbyen kjørte en motorsykkel, og jeg tenkte at jeg også ville kjøre en slik en, forteller hun til The Guardian.

Spesielt moren var støttende til jentas interesse, og hun fikk låne brorens sykkel i starten. Så sparte Shafiei penger og fire år hadde hun nok til å kjøpe sin egen. Men det kan være farefylt. Siden kvinner ikke får kjøre på offentlige baner der det er legehjelp, må hun trene på steder uten tilgang til medisinsk hjelp i nærheten om noe går galt.

- Hvis jeg blir skadd, kan det bli verre siden det vil ta tid å få meg til et sykehus, sier hun.

Vil ha iransk lag
Derfor har hun dratt til De forente arabiske emiratene for å trene der. Men nå er målet å få opprettet et iransk lag for kvinner.

- Utenfor Iran blir vi sett rart på. Vi vil endre det bildet. Folk lurer på om kvinner har lov å kjøre i Iran, og det har de jo. Min motorsykkel er min kjærlighet, og det er min måte til å slappe av og frigjøre meg, sier 26-åringen.

Tuesday, June 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments