«Beagle 2» skulle lete etter liv på Mars, men ble sporløst borte. 12 år seinere er den funnet

(Dagbladet): Mars-sonden «Beagle 2» forsvant sporløst i romjula 2003. Sonden skulle blant annet ha lett etter mulige spor av liv på Mars.

Nå er endelig sonden funnet, til stor jubel i Storbritannia. «Historiebøkene må skrive som», erklærte Daily Telegraph fredag kveld.

- Dette betyr at saken er avsluttet for min del, sa en av hovedmennene bak ekspedisjonen, professor Mark Sims ved Universitetet i Leicester, på en pressekonferanse fredag. Det var en svært tilfreds Sims som møtte pressen:

- Første juledag 2003 var en voldsom skuffelse. Siden den gang har jeg hvert år sittet og lurt på hva som skjedde med «Beagle 2». Nå har vi håndfaste bevis på at den faktisk landet på Mars. Det er helt fantastisk.

Nye bilder fra NASA viser at «Beagle 2» nå befinner seg omkring fem kilometer fra det opprinnelige landingsstedet. Ifølge NASA viser bildene at bare en av sondens motorer var i drift da den landet. Solpaneler som skulle ha foldet seg ut for å gi plass en en radioantenne åpnet seg aldri, trolig fordi sonden fikk seg en trøkk.

- Uflaks

I 2005 kom det fram bilder tatt av USAs romfartsadministrasjon NASA, som tydet på at det var ren uflaks som førte til at prosjektet endte i fiasko.

Hjernen bak prosjektet, professor Colin Pillinger fra universitetet i Milton Keynes, uttalte da at sonden landet litt for skrått, og at det lille avviket var nok til å skade den.

- Den skrå landingen gjorde skade på kapselens lokk, slik at lokket ikke åpnet seg som det skulle. Dermed fikk «Beagle 2» ikke foldet ut antennene sine og sendt signaler tilbake til jorda, mente Pillinger.

Dette ser ut til å ha blitt bekreftet med de nye bildene.

Kritikk

Den britiske professoren sa den gang at bilder som NASA-sonden «Global Surveyor» hadde tatt, viste at kollisjonsputene som skulle dempe støtet ved landingen og solseilet som skulle forsyne sonden med energi så ut til å ha virket som de skulle.

En tidligere granskning rettet hard kritikk mot organisasjonsmessige svakheter i apparatet bak «Beagle 2»-ferden, svakheter som til tross for advarsler ikke ble rettet opp.

Britiske myndigheter gransket i samarbeid med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i 2005 fiaskoen med «Beagle 2» på nytt. Denne granskingen konkluderte med at ingen enkeltperson eller gruppe av personer kan klandres for at det gikk galt.

Friday, January 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments