BBC: Folk prøver å grave ut ofre fra ruinene med bare hendene


(Dagbladet): Nepalske myndigheter jobber i kveld ut fra at flere tusen mennesker er omkommet i jordskjelvkatastrofen. Så langt er rundt 1400 personer funnet døde, men tallet kan raskt bli flerdoblet.

Svært mange vil i natt trolig bli liggende hardt skadd i sammenraste bygninger i områder som redningsmannskapene strever med å nå fram til.

Ifølge BBC News melder øyenvitner at folk prøver å grave ut ofre fra ruinene med bare hendene fordi de ikke har noe annet å bruke. Det er anleggsmaskiner tilgjengelig i selve Katmandu, men selv veier som eventuelt er framkommelige vil flere steder i regionen være for smale for utstyr som kan løfte tungt.

Det bor over 2,5 millioner mennesker i Katmandu-dalen, og et jordskjelv som rammer de overbefolkede og ofte dårlig konstruerte bygningene i området, har lenge vært et marerittscenario.

- Ekstremt bekymret

Mye av redningsinnsatsen ledes nå av nabolandet India, etter at den indiske statsministeren Narendra Mody raskt sendte et militært transportfly med tre tonn forsyninger og et katastroferesponsteam på 40 personer til Nepal. Ytterligere tre fly var i kveld ventet, blant annet med et mobilt sykehus og hjelpemannskaper.

Også Pakistan har lovet å bistå Nepal i redningsarbeidet. 

Ifølge BBC har rullebanen på flyplassen i Katmandu i kveld vært åpen og har tatt imot fly med kritiske forsyninger. Flyplassen kan også fungere som base for helikopterflygninger til mer avsidesliggende områder.

Røde Kors opplyser at organisasjonen bruker penger fra sitt akutte katastrofefond og har mobilisert ressurser fra knutepunkter i New Delhi, Kuala Lumpur og Bangkok. Men foreløpig er situasjonen svært uoversiktlig, og hjelpemannskaper er både avskåret fra hverandre og fra noen av de antatt verste områdene.

- Vi er ekstremt bekymret for skjebnen til samfunnene i småbyer og landsbyer i avsidesliggende områder nær episenteret. Veier som har blitt ødelagt eller blokkert av skred og kommunikasjonslinjer som er nede, hindrer oss i å nå lokale Røde Kors-avdelinger for å få mer presis informasjon. Vi forventer betydelige tap av menneskeliv, sier Jagan Chapagain, direktør for Røde Kors i Asia, i en pressemelding.

Hjelpeorganisasjonen Plan International har, basert på øyenvitneskildringer fra egne ansatte, anslått at mer enn halvpartene av husene i byen Bhaktapur er rasert. Byen har i underkant av 80 000 innbyggere og er kjent for bygninger av høy historisk og kulturell verdi.

Ukjent omfang

Mange sover i natt på gata i frykt for nye etterskjelv.

I natt vil det være rundt 12 grader i Katmandu, men mye kaldere i høyereliggende områder. I tillegg til et ukjent antall skadde må redningsmannskapene og helseressurser forsøke å ta hånd om de mange tusen som har mistet hjemmene sine og ikke har forsyninger eller noe sted å sove.

- Vi kjenner ikke omfanget ennå, men dette kan være et av de dødeligste og mest ødeleggende jordskjelvene siden det i Nepal og Bihar i 1934 (der rundt 10 600 mennesker døde, red. anm.), sier Chapagain i Røde Kors.

Få med innlagt vann

Behovet for mat, vann, medisiner og tak over hodet blir nå enormt i regionen de nærmeste ukene.

Befolkningen i Katmandu er vant til ordinære strømbrudd og mange har derfor aggregater, men ifølge BBC er det uklart hvor mye drivstoff som nå er tilgjengelig i byen for å drive disse.

Minst like prekær er trolig vannsituasjonen, da mange i utgangspunktet baserer seg på tankbilforsyninger ukentlig – langs landeveier som nå kan forbli blokkert i lang tid. Faren for sykdommer er høy om befolkningen må ty til det forurensede vannet i de omkringliggende elvene.

Over halvparten av befolkningen er barn.

- UNICEF har startet umiddelbar distribusjon av forhåndslagrede forsyninger med blant annet vannrensetabletter, hygienepakker og ernæringspakker. Vi frykter for barnas skjebne etter skjelvet, skriver FNs barnefond i en pressemelding i kveld.

Saturday, April 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments