Barnebarnet til André Bjerke fotograferte transvestitter i Thailand


(Dagbladet): Torsdag rapporterte Dagbladet at Thailand strammer inn på retningslinjene om naken hud på sosiale medier, en lovendring som kan virke paradoksal landets sexindustri tatt i betraktning. 

Fotograf Øystein Andreas Bjerke har skildret deler av sexkjøpsmiljøet i Bangkok og Phuket.

Bildene blir nå utstilling. 

Hormonbehandling

- Jeg er veldig nysgjerrig, og lurte på hvem disse menneskene er. Hva historien bak dem er, hva de gjør, hva de spiser, ja alt, egentlig. Som fotograf er det veldig spennende med slike fasader, sier Bjerke til Dagbladet.

Han tilbragte tre uker blant transvestittene i Thailands ferieparadis, for å lære miljøet å kjenne.

- «Ladyboysene» er veldig glad i oppmerksomhet, men det var ikke alle som ville bli tatt bilde av. Jeg skulle gjerne ha vært der enda lengre og lært dem bedre å kjenne. Jeg liker å «bonde» med dem jeg tar bilde av, og det fikk jeg ikke tid til nå. Ideelt sett skulle jeg vært der i seks måneder, sier han. 

Blant «ladyboysmiljøet» Bjerke fotograferte er det ikke uvanlig for menn å ta hormonbehandling eller redusere størrelsen på adamseplet for å virke mer feminin. Bjerke møtte mange av dem etter deres arbeidstid, cirka klokka ni på morgenen.

Sex og korrupsjon

- Jeg tror mange av de jeg fotograferte hadde det tøft, og har en vanskelig historie bak seg. De var voldsomt eksentriske og følsomme, og lever et liv hvor de hele tida må lure til seg penger fra folkene rundt seg, hevder han.

Fotografen, som er barnebarn av forfatter André Bjerke, ønsket å dokumentere en bransje gjennomsyret av sex og lureri. Det fikk han føle tett på kroppen, og Bjerke sier ukene i Thailands skyggeside fikk ham til å se annerledes på ferielandet.

- Det var slitsom at mange av dem hele tida forsøkte å ha sex med meg, og ikke klarte å la det gå. Uansett hva som skjedde så ville de ha sex for å tjene penger. Jeg kommer aldri til å dra tilbake til Thailand. Det er fine strender og mange hyggelige folk, men også fryktelig korrupt og synet av gamle menn med unge jenter på 20 år er ekkelt, forteller Bjerke. 

LLH: – Ikke begeistra

Bård Nylund, daglige leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), er ikke imponert over Bjerkes bilder. 

- Jeg tenker umiddelbart at dette er bilder som bidrar til ytterligere seksualisering av disse kvinnene, så jeg forstår ikke helt hva fotografen ønsker å kommunisere. Fra vårt ståsted er dette ikke noe konstruktivt bidrag til situasjonen disse kvinnene lever i. Jeg er ikke begeistra for dette, sier Nylund. 

Han peker på at dette er kvinner som ligger høyt oppe på selvmordstatitikken og ofte opplever alvorlige komplikasjoner som følge av fysiske inngrep i kroppen sin. 

- Ofte har de ingen annen tilgang på arbeidsmarkedet enn å jobbe som sexarbeidere, sier han. 

Fotograf Bjerke stiller seg uforstående til kritikken fra LLH:

- Det ikke min jobb som fotograf å bestemme hva folk skal tenke. Jeg ser vakre mennesker som er stolte av utseende sitt. Jeg bare elsker å bli kjent med mennesker som ikke er A4 og som har en spennende historie. Å ta bilder er min måte å gjøre det på. Hvordan Bård tolker bildene er helt opp til ham, sier Bjerke.

Saturday, March 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments