- Barn skrek


(Dagbladet): Så mye som 300 ungdommer hadde samlet seg i bakgården på kultursenteret Amara da ei bombe gikk av i folkemengden. Minst 30 mennesker ble drept.

- Barn skrek, alle sammen løp og skrek. Alle hadde full panikk, men prøvde å hjelpe, sier øyevitne Erhan Subasi til CNN.

Ungdommene i den kurdiske gruppa Forbundet for sosialistisk ungdom (SGDF) var på vei til den syriske grensebyen Kobani, som ble lagt i ruiner av et IS-angrep i fjor, men endte selv opp med å bli et mål for terror.

Skulle til Kobani

Suruc ligger bare 15 minutter unna krigsherjede Kobani, som fra september i fjor til januar i år var under voldsomt angrep fra IS. Hele byen ble lagt i ruiner, og ungdommene hadde reist ned for å hjelpe til med oppbyggingen. Gruppa var hele tiden under oppsyn av tyrkisk politi og etterretning, da de av tyrkiske myndigheter regnes som radikale.

- Vårt mål er fred, vi dro dit for fred, skriver SGDF på ungdomsgruppa sin Facebook-side.

Bilder tatt i dag tidlig viser smilende ungdommer samlet rundt et langbord. Gruppa skulle blant annet bygge en lekeplass og et bibliotek i syriske Kobani.

- Vi er i dyp sorg over våre 28 borgere som døde og det store antallet folket som ble skadet i dette terrorangrepet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Guvernør i Sanliurfa, Izzettin Kucuk, opplyser nå at myndighetene er sikre på at det er snakk om et selvmordsangrep, men at det er for tidlig å si hvem som står bak. Øyenvitner har rapportert om en 18 år gammel jente som hadde på seg en vest før angrepet. Men verken dette eller påstandene om at terrorgruppa IS står bak, har myndighetene så langt villet kommentere.

Seks svar: Hva må til for å stoppe krigen i Syria?

En by i Ruiner

Massakren i Suruc er det blodigste angrepet i Tyrkia på årevis. Selv om krigen i Syria nå raser for femte året på rad, har det i stor grad lyktes tyrkiske myndigheter å hindre at volden sprer seg inn i Tyrkia.

Men grensekontrollen har bydd på større utfordringer. Grensa mellom Tyrkia og Syria er vidåpen og et stort antall fremmedkrigere tar seg inn i Syria via Tyrkia. Det betyr at det også befinner seg medlemmer fra terrorgruppa på den tyrkiske siden av grensa. 

I dag er det flere hundre opprørsgrupper i Syria, i tillegg til flere terrornettverk, som støttes av et stort nettverk av internasjonale stormakter.

Dette er partene i Syria-krigen.

Møt Syria-krigens uskyldige ofre.

Monday, July 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments