August (26) nektet å gjøre nazihilsen


(Dagbladet): Bildet over er blitt ikonisk. I utgangspunktet er det ett av mange som viser hyllingen av Hitler i Det tredje rike – men én ting gjør at det skiller seg ut:

Et stykke bak i folkemengden som samlet gjør Hitler-hilsen, kan man tydelig se en mann som blåser i det hele og demonstrativt har armene i kors.

Brøt loven

Bildet er tatt av en ukjent fotograf på skipsverftet Blohm und Voss i Hamburg 13. juni 1936. Anledningen er sjøsettingen av den tyske marinens nye treningsskip «Horst Wessel», og ifølge Nazi-Tysklands lover var Hitler-hilsenen obligatorisk for alle til stede, for å vise lojalitet til Føreren, riket og partiet. De som nektet å utføre hilsenen, begikk dermed lovbrudd.

Mannen med armene i kors hadde sine grunner for å nekte å hedre Hitler og nazipartiet. Verftsarbeider August Landmesser var nemlig forlovet med en jødisk kvinne.

Landmesser var født i 1910, og var i utgangspunktet medlem av Hitlers statsbærende parti NSDAP; han meldte seg inn under den tyske depresjonen, i håp om at det ville gjøre det enklere å få jobb. Men alt ble snudd på hodet da han i 1933 traff jødiske Irma Eckler, som han forelsket seg hodestups i.

Raselover

I oktober 1935 fikk de to sitt første barn, Ingrid. Men da hadde situasjonen endret seg dramatisk; på grunn av Nürnberg-lovene, som ble innført i september, var det nå forbudt for jøder å gifte seg med «statsborgere av tysk eller artsbeslektet blod». Da forholdet mellom Landmesser og Eckler kom ledelsen i NSDAP for øre, ble verftsarbeideren kastet ut av partiet.

To år seinere prøvde den lille familien å flykte til Danmark, men ble oppdaget og pågrepet. Irma var på dette tidspunktet igjen gravid, og August ble tiltalt for å «vanære» sin rase. Han forklarte at verken han eller Irma visste at hun var fullblods jøde, og ble i mai 1938 frikjent på grunn av bevisets stilling.

Paret fortsatte imidlertid åpent å bo sammen, og det gikk bare to måneder før August ble arrestert igjen. Denne gangen ble han sendt til konsentrasjonsleiren Börgermoor i Niedersachsen.

Han så aldri sin lille familie igjen.

Fødte i fengsel

Høygravide Irma ble kort tid etter pågrepet av Gestapo og sendt til fengselet Fuhlsbüttel utenfor Hamburg – der hun fødte sitt andre barn Irene. Deretter ble hun sendt til ulike konsentrasjonsleirer i Tyskland, og det antas at hun døde i februar 1942, i Bernburg eutanasisenter i Sachsen-Anhalt – et sted nazistene hovedsakelig brukte til å gasse i hjel funksjonshemmede og alvorlig syke.

August slapp ut av fangenskap i 1941, og fikk jobb som transportarbeider. I 1944 ble han imidlertid tvunget inn i krigstjeneste, i en straffebataljon. Han antas å ha blitt drept under kamper i Kroatia 17. oktober samme år.

De to døtrene ble først plassert i barnehjem, men Ingrid fikk etter hvert flytte inn hos mormoren, mens Irene havnet i fosterhjem. Etter mormorens død ble også Ingrid plassert hos fosterforeldre.

Delstatssenatet i Hamburg anerkjente i 1951 ekteskapet mellom August og Irma. Irene ga i 1996 ut bok om nazistenes forfølgelse av familien.

Kilder: Fasena.de, Business Insider, Wikipedia

Wednesday, July 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments