Astrid Uhrenholdt Jacobsen utslått etter å ha pustet inn tunnelmugg


LILLEHAMMER (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen har hatt en fantastisk vår og sommerperiode med trening. Den uvant kalde sommeren og våren har nemlig gitt allergikeren Jacobsen helt andre treningsforhold enn det hun vanligvis har på denne tida av året.

Sommertida er som regel preget av kløende øyne, eksem og dårlig nattesøvn for en som er mer enn bare litt plaget av allergi.

- Jeg har ikke hatt noen problemer, ingen skader, ikke noen ting. Det første skjæret i sjøen var at jeg ble tett nå når jeg var på Blink, sier hun til Dagbladet da vi møter henne under landslagssamlinga på Lillehammer denne uka.

Mugg ga plager

Forrige helgs rulleskirenn i og rundt Sandnes kostet nemlig dyrt. På vei gjennom tunnelen opp fra Lysebotn fikk Jacobsen virkelig føle hva mugg kan gjøre med luftveiene.

Hun ble liggende i tre dager med tette luftveier. 

- Det kostet tre dager. En dag helt uten trening, og de to andre med litt fravik fra planen. Jeg skulle egentlig kommet på samling her på tirsdag, men så måtte jeg utsette det, forteller hun.

I går ankom hun Lillehammer, og i dag trente hun intervaller mens lagvenninnene var på en tretimers løpetur. Både det, og at hun ikke presset seg på landslagssamlinga før hun var frisk, tror hun var lurt.

- Jeg tror at når jeg nå tør å ta de dagene fri, ikke når jeg er syk, men når luftveiene ikke er så bra, det gjør at jeg ikke blir syk. Totalen blir jo veldig mange færre dager borte fra trening, sier hun.

En sterkere grunnmur

Normalen for en som har såpass store allergiplager som Jacobsen er nemlig mange tapte treningsdager i løpet av sommeren og våren. Fjorårets rekordvarme var i så måte et lite mareritt for langrennsløperen Astrid.

- I fjor var det ganske mye. Da var det en heftig sommer. Så det blir jo en del da, sier hun.

I år er det altså motsatt. Den kjølige sommeren har gitt henne en helt annen oppkjøring inn mot høsten, så når kulda snart setter inn for alvor kan vi vente oss en sterkere utgave av Jacbosen enn det vi har sett tidligere.

– Jeg er ikke i kjempeform nå, men det er et eller annet med at den grunnmuren er blitt kjempesterk. Hvis jeg forvalter det bra utover høsten og vinteren er jeg veldig bra rusta til å være en god allrounder. Jeg merker nå at jeg både er sterk, raskere og bedre teknisk, altså de tingene som gjør at jeg kan hevde meg i flere typer løp, sier hun.

Har effekt

Også langrennslandslagets lege tror den kalde sommeren får en positiv effekt på Astrid. Altså rent medisinsk er det en fordel for en løper med Astrids utfordringer at været har vært som det har.

- I de varme sommerne får du veldig massive pollenutslipp på kort tid, og dette irriterer jo luftveiene, øyne og nese hos dem som er allergikere. Med forhold som vi har hatt nå, med lavere temperaturer og mer regn, så blir pollenutslippene mer gradvise, og da har allergikere det vanligvis bedre, sier han til Dagbladet.

- Og det har en sportslig effekt også?

– Det er klart, i perioder med mindre pollenutslipp og mindre belastning, er det lettere å få gjort treningsjobben sin ordentlig.

Tror på kjempesesong

For en som er vant til å bale med allergi og et utall andre ulykker, har denne sesongen så langt nesten vært for god til å være sann. Sånn sett var kanskje luftveisplagene etter Lysebotn-tunnelen en god påminnelse på det hun skal jobbe med mentalt framover.

- Jeg har fått en utfordring fra hun jeg jobber sammen med på det psykologiske at jeg er nodt til å begynne å forberede meg på at ting går på skinner. Jeg er nok en av de beste på å takle at ting går dårlig, å klare å snu det liksom, men jeg har ikke så mange sesonger hvor ting bare har gått kjempebra hele veien, sier Astrid selv.

- Og nå kan du vinne verdenscupen sammenlagt i vinter også?

- Ja. I mitt hode er det på en måte ingen grenser.

Friday, August 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments