Arving reagerer på Melgaards Munch-bilde: Uverdig

(Dagbladet): Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen stiller seg svært kritisk til utstillingen «Melgaard+Munch» på Munch-museet, melder Aftenposten.

Reagerer på bildebruk

Spesielt det faktum at maleriet «Pubertet» i gjengivelsen i utstillingskatalogen er utstyrt med en penis, har falt arvingen tungt om brystet.

I selve utstillingen er Munchs verker omgitt av samtidskunst, flere av dem med referanser til pornografi og pedofili, signert Bjarne Melgaard.

- Jeg synes det de har gjort med «Pubertet» er uverdig. Det er ikke et hyggelig bilde, sier Munch-Ellingsen, som er et av oldebarna til Edvard Munchs bror, til Aftenposten.

Skal møte museet

Munch-familien og museet har tidligere fått en forespørsel av noen som ville lage en dildo av «Skrik». Svaret var nei.

Munch-Ellingsen har bedt om et møte med museet, der hun blant annet vil ta opp hvorvidt det er greit å lage collager der Munch og Melgaards verker er brukt sammen. Hun vil også ta opp Melgaards tilnærming til pedofili.

4. mars skal kurator Lars Tof-Eriksen og museumsdirektør Stein Olav Henrichsen møte Munch-Ellingsen.
 

- Fare for kunst-kvelning

Kuratoren sier til Aftenposten at begrepet verdighet er veldig problematisk når der kommer til kunstneriske ytringer.

- Tar man i bruk slike begreper og dermed legger til grunn etiske begrensninger for kunstneriske uttrykk, står man i fare for å kvele kunst som ytring, sier han.

Utstillingen Melgaard + Munch har blitt møtt med blandete reaksjoner.

Melgaard selv ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.

- All kunst har seksuell energi

Da Dagbladet snakket med kunstneren i forkant av utstillingen fikk han spørsmål om den seksuelle undertonen i kunsten han produserer.

- Jeg tror all kunst har en viss seksuell energi i seg. Seksualitet er et energigrunnlag for et kreativt virke. Det tror jeg på. Men jeg synes ikke disse, verken Munch- eller Paris-bildene, er så seksuelle, sa han da.

«Melgaard+Munch», som har undertittelen «The End of it All Has Already Happened», er første par ut i en kommende utstillingsserie på seks som skal sidestille Munch med andre storheter, fra Gustav Vigeland og Robert Mapplethorpe til Vincent van Gogh.

Utstillingen varer fram til 12. april.

Thursday, February 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments