- Anundsens video gir et innblikk i et narsissistisk menneskes tanker om seg selv


(Dagbladet): – Dette er et innblikk i et narsissistisk menneskes tanker om seg selv, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagbladet.

Filmskaperen bak blant annet «Izzat» er ikke særlig imponert over justisminister Anders Anundsens skrytevideo, der han intervjuer sine underordnede om hvor mye regjeringen har fått til innad i justis- og beredskapssektoren.

- Ikke verdig

«Izzat»-regissøren, som også står bak «Varg Veum – Bitre blomster» og «Den siste revejakta» og den siste tida har vært mye omtalt i forbindelse med at han lager en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain – som ble utgangspunkt for en større PST-razzia hjemme hos ham - er satt ut av Anundsens video.

- Om jeg skulle laget en video med like liten troverdighet kunne jeg bare pakket sammen. Om du skal ha troverdighet i noe som har dokumentarpreg, så er nøytralitet viktig, sier han. 

I Anundsens omdiskuterte video flommer det over lovord og faktaopplysninger om hva regjeringen mener å ha fått til når det gjelder blant annet utbygging av fengselsplasser og opprustning av politiets utstyr. 

- Når Anundsen i videoen begynner med å si at han lager den fordi pressen er så negativ, at VG og Dagbladet skriver så negativt, så har han flagget sin subjektivitet på et nivå som er så åpenlyst fordomsfullt at hans troverdighet er helt usannsynlig, sier Rolfsen.

- Det blir som en studie i hans psyke og selvbilde; et narsissistisk selvbilde der han føler seg urettferdig behandlet. Det er ikke verdig en justisminister, sier Rolfsen.

I våres utførte PST – som Anundsen i teorien er øverste leder av – en razzia hjemme hos Rolfsen. De beslagla materiale til dokumentarfilmen Rolfsen lager om det islamistiske miljøet i Norge.  

- Hvor lang tid?

I går ble det klart at filmen skal ha kostet 50 000 kroner av skattebetalernes penger. Av disse skal 7 000 kroner ha gått til bruk av TV-klipp fra TV 2 og 13 000 for TV-klipp henter fra NRK-sendinger.

- Men det mest alvorlige er all tida han har brukt. Han må ha brukt uendelig med tid på dette. Hvor mange opptaksdager har han brukt? Hvor lang tid tok det å lage filmen? spør han.

- Samtidig har han ikke vært til stede i andre saker. Det er hårreisende, mener han og viser blant annet til sin egen sak.

- Det er en sak som hører inn under påtalemyndighetens ansvarsområde, og som skal prøves av domstolen. I en rettsstat bør ikke justis- og beredskapsministeren involvere seg i slike saker. Det er viktig at påtalemyndigheten er uavhengig og at deres arbeid er underlagt domstolskontroll. Uttalelser fra regjeringen eller statsråder i slike saker vil være uheldig, sier Senior kommunikasjonsrådgiver i departementet, Andreas Skjøld-Lorange om saken.

Justisdepartementet er kjent med Rolfsens utsagn om at Anundsens video vitner om en «narsissistisk minister», men opplyser at Anundsen ikke har anledning til å kommentere Rolfsens utsagn i dag, da han sitter opptatt i budsjettkonferanse.

Rolfsen mener det må ha tatt lang, lang tid å lage den 32 minutter lange videoen som ble publisert mandag.

- Om det har tatt under 50, 60 dager, så ville det overrasket meg. Film tar utrolig lang tid å lage, han må gjøre avtaler, komme seg dit, terpe på manus, snakke med folk, klippe, pirke og vurdere. Det er masse jobb. Pengene er irrelevant, det er timene som er det viktige her.

Skjøld-Lorange i justisdepartementet avfeier at det tok så lang tid å lage videoen som Rolfsen anslår. 

- Det har ikke tatt lang tid å lage denne filmen. Det ble blant annet aldri laget noe manus. Vi fører ikke en timeoversikt over slikt arbeid i justisdepartementet , men dette har ikke vært et ressurskrevende arbeid i departementet. Departementenes sikkerhets- og servicesenter (DSS) har brukt 40,5 timer på arbeidet, sier han.

- Opptatt av ettermælet

Det er Anundsen som stiller alle spørsmålene – som ikke kan sies å være svært kritiske – i videoen. Rolfsen synes det er problematisk.

- Det er som om jeg skulle intervjuet skuespillere som skal jobbe i mine filmer, og bare fikk dem til å snakke om hvor flink jeg er. Her snakker de med sjefen, han som styrer livene deres, og sier du ikke det han vil – så får du justisministeren på nakken. Det er karakterdrap på de som snakker, som er nødt til å danse hans dans, sier Rolfsen.

Han spår ingen lang framtid innenfor filmindustrien for Anundsen.

– Dette står ikke i stillingsutlysningen hans, det er jeg ganske sikker på. Men mannen er opptatt av å få sitt ettermæle sminket på. Det er patetisk dårlig det han lager, men han er ikke proff, han kan tydeligvis ikke mye om kommunikasjon og objektivitet og hvordan overbevise folk, sier han.

Han tror ikke folk vil la seg overbevise. 

- Det handler ikke om hva du sier, men hvordan du sier det. Folk ser gjennom og sier bare at dette er bare sminket versjon. Det er grunnen til at vi har en fri presse, at politikerne ikke skal få lov til å gjøre slike middelalderprosjekt. Han liker ikke bli sett i kortene, men mener han kan fortelle folk hva de skal synes om det.

- Diktatorspråk

- Selvsagt skal politikerne ha ytringsfrihet, men det er skummelt at politikere selv får medieaktør-rolle og påstår at de er objektive. Det er et demokratisk problem. Enkle sjeler kan tro dem på deres ord, men det er derfor vi har presse. Monolog er diktatorspråk. 

Dagbladet møtte Anundsen i går. Selv mener han at han mistenkeliggjøres av all kritikken. 

- Jeg synes påstandene og mistenkeliggjøringen som kommer nå er litt underlig, med mange påstander og forsøk på å underminere de som har bidratt på filmen. Det synes jeg ikke er nødvendig, sier Anundsen til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Fikk nei, og misbrukte klipp med Nina Owing i skrytevideo

LES OGSÅ: Slakter Anundsens «propaganda»: – Framstår som en blanding av førstårs-journaliststudent og Kim Jong-un

Thursday, August 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments