Amerikanske politikere vil kutte støtte til «upatriotisk» historiefag

(Dagbladet): Republikanske politikere i den amerikanske delstaten Oklahoma forsøker å skrive om historien.

I det minste har de gått inn for å kutte finansieringen, samt foreslått endringer til, historieemnet Advanced Placement (AP), melder blant andre CNN.

AP-kursene er et tilbud til skoleflinke high school-elever som ønsker å forberede seg til college, og en mulighet til å tjene «poeng» som de kan bruke når de skal søke seg videre.

Elleve mot fire

Historiekurset ble revidert i 2012, angivelig for å fokusere mindre på pugging av årstall og datoer og mer på kritisk historieforståelse, skriver Business Insider.

Kritikerne mener at faget da ble i overkant kritisk, for lite patriotisk, for «venstreorientert» og at det er blitt lagt for stor vekt på negative sider ved den amerikanske historien, melder Reuters.

Da forslaget ble tatt opp i utdanningskomiteen i delstatsforsamlingen, fikk deltatspolitiker Dan Fishers forslag flertall med elleve mot fire stemmer. Alle republikanerne i komiteen stemte for, demokratene stemte imot.

- Vi ønsker ikke at våre skattepenger skal gå til et opplegg som underminerer historien vår, sa Fisher, ifølge Reuters.

Pensumforslag

Ifølge CNN er det i republikanerenes Fishers forslag lagt inn flere emner som politikerne mener bør tas inn i pensum, blant annet tradisjonelle historiske emner som Gettysburg-talen, James Madisons bidrag til de føderalistiske papirene, Thomas Paines «Common Sense». Han har også inkludert eksempler på det han selv kaller «amerikanske lyter», som Martin Luther King jr.s «I Have a Dream»-tale og Malcom X‘ tale «Ballot or the Bullet».

I tillegg foreslår han tre Ronald Reagan- og én George W. Bush-tale (og ingen fra Barack Obama, Bill Clinton eller Jimmy Carter, som CNN bemerker).

Men siden han også vil kutte støtten til kursene, kan de bli lagt ned i delstaten. The Guardian skriver at skoleelever i delstaten frykter at de da risikerer å tape i kampen om plass ved de mest prestisjefylte studieinstitusjonene hvis kurstilbudet fjernes.

Endringsforslag i Texas

Det republikanske partiet sentralt uttalte seg i fjor kritisk om pensumendringene. De mener det er en «radikal historieomskriving som legger vekt på de negative delene av landets historie og utelater eller minimierer positive elementer».

Også i Texas har deltstatspolitikerne bedt om endringer.

Sunday, February 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments