Aldri før har man sett så spektakulære bilder av mysteriet «Udyrets Munn»

(Dagbladet): Nye bilder frigitt av ESO (European Southern Observatory) viser Bok-kulen «Udyrets Munn» eller «Guds Hånd» klarere enn noen gang tidligere.

Kulen, som på bildene ser ut til å lyse opp, er egentlig en mørk og kald sky av støv og gass. Nettopp fordi de er så mørke, er de vanskelige å både se og studere, men EOS’ teleskop har fanget det som er «hodet» av tåken.

De lærde strides

Det er bare synlig fordi det blir lyst opp av nærliggende stjerner, men de samme stjernene ødelegger sakte men sikkert tåken. Dette på grunn av den radioaktive strålingen de avgir.

De lærde strides, som de så ofte gjør, om hvorfor Bok-kuler oppfører seg som de gjør. Enkelte hevder at de har blitt formet av en eksploderende stjerne like i nærheten, mens andre mener det er vinder og stråling som skaper de spektakulære formasjonene.

Det er også antatt at stjerner faktisk kan dannes inne i Bok-kulene som har fått sitt navn fra den nederlandsk-amerikanske astronomen Bart Bok. Han var den første til å beskrive disse objektene i 1947.

ESO

ESO, på norsk Det europeiske sørobservatorium, er ifølge Wikipedia et samarbeid mellom en rekk europeiske land om å drive et astronomisk observatorium.

Selv om instituttet har sitt hovedkvarter like utenfor München i Tyskland, blir de fleste observasjonene gjort fra La Silla-observatoriet i Chile.

Norge er ikke blant medlemslandene, mens Sverige og Danmark er med. De andre er Belgia, Tyskland, Frankrike, Nederland, Sveits, Italia, Portugal, Storbritannia, Finland, Spania, Tsjekkia, Østerrike og Brasil.

Saturday, January 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments