Aksel Hennie jubler for Morten Tyldum: Jeg skylder ham enormt mye

(Dagbladet): Den norske regissøren Morten Tyldums «Imitation Game» ble i dag nominert til åtte Oscar-statuetter, inkludert prisen for beste regissør.

Det har aldri en norsk regissør oppnådd tidligere.

Aksel Hennie fikk en pangstart på karrieren sammen med Morten Tyldum med «Buddy» i 2003. De jobbet så sammen i «Hodejegerne».

- Morten Tyldum har hatt enorm impact på min karriere i Norge og utlandet, så jeg skylder ham enormt mye, sier Hennie til Dagbladet.

- Viser dette at det også går an for nordmenn å nå helt opp i Hollywood?

- Ja, selvsagt, for Morten er jo norsk. Det går nok ikke for alle, men han er et av de meste begavede, hardtarbeidende og faglig dyktige menneskene jeg vet om. Han har jobbet hardt for dette og fortjener hvert eneste lovord og hver eneste nominasjon.

- Markert seg

NRK-programleder Vegard Larsen, som har ledet «Filmbonanza» hadde ikke forventet at Tyldum også skulle bli Oscar-nominert som beste regissør.

- Men nå betyr det egentlig ikke noe om han ikke vinner en eneste pris. Han har markert seg meget sterkt i verdens største filmbransje. Om han spiller kortene sine riktig, kan han få en lang og god karriere i Hollywood, sier programlederen.

Det mener også Dagbladets filmekspert Inger Merete Hobbelstad, som sier at det nå kommer til å bli lettere for Tyldum å bli betrodd store presisjeprosjekter i Hollywood.

- Dette er en fantastisk anerkjennelse og et tungt klapp på skuldra. Det Morten Tyldum har oppnådd her er noe annet enn å være nominert i kategorien beste fremmedspråklige film, slik nordmenn har vært tidligere. Han har vist at han kan lage en klassisk Hollywood-film på deres premisser, som blir satt pris på. Derfor blir det nå lettere for ham å bli betrodd lignende prestisjeprosjekter i framtida. Man kan si mye om «Imitation Game», men et prestisjeprosjekt, med kjente skuespillere, har det vært. Nå har han også vist at han kan få det beste ut av disse skuespillerne, sier Hobbelstad.

Hun anser likevel Tyldum og «Imitation Game» sine vinnersjanser som små.

- Når det gjelder skuespillerkategoriene, beste film og beste regissør, er det andre store favoritter. Benedict Cumberbatch har nok best sjans av alle «Imitation Game»-prisene, men også her er det andre som har utmerket seg mer gjennom sesongen. Men jeg håper ikke samtalen rundt Morten Tyldum nå blir en forventing om at han skal vinne. Det er viktigere å tenke at det er et fantastisk sprang for ham å være nominert, og at det ikke er noe nederlag å ikke vinne priser i verdens største filmprisutdeling. Jeg håper at han også tenker slik, sier Hobbelstad.

Flere norske nominerte

Samtidig er norske Torill Kove nominert i klassen for beste animerte kortfilm. Det er hennes tredje Oscar-nominasjon. Kove mottok prisen i 2007, som første norske siden Thor Heyerdahl i 1951.

Hun er nå nominert for filmen «Me and My Moulton», på norsk «Moulton og meg».

- Det føles kjempebra å være nominert, og jeg er så glad på alle som har vært med på å lage filmen sine vegne, sier hun til Dagbladet på telefon fra sitt studio i Canada, der hun bor og jobber og hvor alle de ansatte har fulgt nominasjonene på et konferanserom.

Fornøyd

Kove føler imidlertid ikke et press om å skulle følge opp bragden.

- Man bruker jo å si at man er fornøyd bare ved å være nominert, og det stemmer.

- Hvordan vil du anslå vinnersjansene dine?

- 20 prosent, sier hun.

NRKs Vegard Larsen synes det er voldsomt morsomt også med Torill Koves Oscar-nominasjon.

- Jeg tror hun har store sjanser. Og nå håper jeg at norske produsenter fra filmfondet gir henne penger til en langfilm, sier han.

Thursday, January 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments