Åkesson snakker ut: – Jeg tror Skavlan var presset


(Dagbladet): For første gang etter det omdiskuterte intervjuet med Fredrik Skavlan, forteller Sverigedemokraternes (SD) langtidssykemeldte leder, Jimmie Åkesson hvordan han opplevde å sitte i studioet til talkshowkongen.

- Det gikk som jeg hadde forventet. Fredrik Skavlan er nok genuint interessert i mennesker, det er det som er grunnen til hans framgang, men han og redaksjonen hadde et ganske sterkt press på seg ettersom de fikk kritikk allerede på forhånd for at jeg skulle være med. Man må komme den kritikken i forkjøpet, sier Åkesson til svenske Expressen.

Åkesson bekrefter overfor Expressen at det var han selv som valgte å stille opp til intervjuet.

- Det føltes som riktig forum for den historien jeg ønsket å fortelle. Det er ikke mulig å snakke om disse tingene i «Agenda» på samme måte. Det må være et annet miljø og en annen profil. Det føltes naturlig. Det føltes riktig.

- Lydig hund

Skavlans intervju med Åkesson har fått mye kritikk både i Norge og Sverige, og nestleder i Sverigedemokratene, Jonas Åkerlund, har tidligere beskrevet Skavlan som en «lydig hund» (krever Pluss-innlogging).

- Han (Fredrik Skavlan) vil ikke bite hånden som mater ham, og SVT ønsker at han skal fornedre Jimmie. Å være en lydig hund, er nok ikke heller noe større problem for en person som åpenbart mangler både ære og yrkesstolthet, tordnet riksdagspolitiker og nestleder i Sverigedemokratene, Jonas Åkerlund, i en epost til Dagbladet.

Konfrontert med nestlederens uttalelse, svarer Åkesson på følgende måte:

- Det får stå på hans regning. Jeg tror at dersom Fredrik Skavlan hadde fått styre dette intervjuet helt selv, så hadde det sett litt annerledes ut, men det er bare det jeg selv tror.

3000 klager

Våre naboer ble mest provosert over at den kontroversielle SD-lederen i det hele tatt fikk lov til å være med i programmet, mens det i Norge har kommet sterke reaksjoner på den konfronterende intervjuteknikken til Skavlan.

Under intervjuet fortalte partilederen om fraværsperioden, hvordan han går på antidepressiva og har grått seg i søvn fordi han ikke får sove – før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.

Både Christian Tybring-Gjedde, Frp-politiker Per Sandberg, og den tidligere TV 2-profilen Oddvar Stenstrøm, har stilt seg kritisk til intervjuet.

Mandag ettermiddag hadde Kringkastingsrådet mottatt godt over 3000 klager på intervjuet som ble vist sist fredag kveld. Svenskenes motsats hadde fått inn snaue 500, skrev Aftenposten tidligere i uka.

Støtte fra eksperter

Til tross for kritikken, så er det også mange som har tatt Skavlan i forsvar. Både eksperter og seere.

- Jeg skjønner at folk kan reagere på intervjuformen til Skavlan, men jeg mener at programlederen stilte kritiske spørsmål, slik en journalist bør gjøre. Etter min mening hadde det vært rart å ha en framtredende partileder som Jimmie Åkesson i studio, uten å stille kritiske spørsmål, har Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, uttalt til Dagbladet.

Til Sveriges Television har Skavlan tidligere uttalt at det er uaktuelt å beklage overfor Åkesson.

– Jeg forstår ikke hva vi skal gi en beklagelse for. Vi stilte helt legitime spørsmål, både om hans helse og at han nå skal tilbake i rollen som partileder, har Skavlan sagt.

Wednesday, April 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments