27 000 søkere til 200 lærerstillinger i Gaza


FN-organisasjonen UNWRA trenger nå rundt 200 nye lærere, og utlyste nylig stillingene i Gaza. Responsen var overveldende.

- Arbeidsledigheten i Gaza er skyhøy, og antallet godt kvalifiserte søkere til lærerstillingene viser nok en gang den alvorlige situasjonen. UNWRA mottok mer enn 27 000 søknader til de omlag 200 stillingene som behøves for å gi utdannelse til de mange flyktningbarna på Gazastripa fra neste skoleår, sier Chris Gunness, UNWRA-talsperson.

8000 nye skolebarn

UNWRAs oppgave er blant annet å tilby skole- og helsetjenester til palestinske flyktninger i Midtøsten. Til skoleåret 2015-16 forventer organisasjonen 8000 nye skolebarn, som alle er barn av flyktninger i Gaza.

27 000 søkere ønsker nå å bli lærere for de nye Gaza-skolebarna, og 22 205 av søkerne er nå blitt ansett som kvalifiserte. Over 17 500 av de kvalifiserte søkerne er kvinner, ifølge UNWRA. De skal gjennom skriftlige tester, før et langt færre av disse blir innkalt til intervjuer.

- De potensielle lærerne er godt kvalifiserte, med utdannelser innenfor matte, it-teknologi og sosiale studer. Vi vurderer også å etablere en pott med 1000 flere lærere som kan gå inn i kortvarige vikariater, sier Gunness.

Sommerskole for lege traumer

I tillegg vil UNWRA ha jobber til litt flere av søkerne til UNWRA sine sommerskoler, som pågår fra slutten av juli til midten av august. Her er målet at de palestinske barna, de fleste av dem sterkt traumatisert etter fjorårets voldsomme bombedøgn, skal få leke og slappe av.

- Det enorme antallet kvalifiserte søkere reflekterer alvoret i Gaza. Et stort antall av innbyggerne er høyt utdannet, men det finnes ikke jobber for de fleste av dem på grunn av blokaden. Den hindrer folk bevegelsesmulighet, og varer produsert i Gaza kommer ikke ut for salg, sier Gunness og fortsetter:

- Blokaden har ødelagt Gaza-stripas en gang dynamiske handelsøkonomi, og dermed også muligheten til å skape jobber. Flertallet av befolkningen er nå avhengige av hjelp for å overleve, sier Gunness.

Blant mest ustabile

Fjorårets 50 bombedøgn forverret økonomien ytterligere. I dag er 65 prosent av flyktningene i Gaza avhengig av ukentlige matutdelinger (hele 1,3 av Gazas 1,8 millioner innbyggere er flyktninger, journ.anm). Arbeidsledigheten i Gaza var i fjor på 44,1 prosent for flyktningbefolkningen og 43,9 prosent for resten av innbyggerne.

- Dette er den høyeste arbeidsledighetsraten som er registrert noen gang, og er en av de høyeste i verden. Gaza-økonomien var allerede elendig før fjorårets konflikt, men ifølge International Monetary Funds (IMF) statistikk, sank GDP med hele 24,4 prosent i tredje kvartal i fjor, sier Gunness.

Ifølge IMF er Gazas økonomi nå en av verdens aller mest ustabile.

- Og det er ikke noe som indikerer at dette vil bli bedre i nærmeste framtid, tordner UNWRA-talsmann Gunness.

Enorme ødeleggelser

I fjor sommer angrep Israel Gaza-stripen i 50 dager, etter at Hamas og andre palestinske grupper hadde sendt et stort antall raketter fra Gaza og inn i Israel.

Israel ble kraftig kritisert internasjonalt for at angrepene var for voldsomme, og at for mange sivile palestinere ble skadd i det israelerne kalte operasjon «Protective Edge». Denne uka gikk den israelske organisasjonen Breaking the Silence også ut og kritiserte egen hær, etter å ha intervjuet israelske soldater og offiserer som var i Gaza.

- Det er et problematisk bilde som stiger fram etter vitnesbyrdene fra soldater og offiserer. Det handler om en politikk hvor det skytes uten å ta hensyn. Det har medført at sivile ble drept. Vi har funnet ut at det er en bred etisk fallitt i IDFs regler, og at denne feilen kommer fra toppen i systemet. Det handle ikke bare om «råtne epler», sier Yuli Novak, direktør for Breaking the Silence.

Verdens største utendørs fengsel

Minst 2105 palestinere, de fleste sivile, ble drept i sommermånedene, ifølge FN-organisasjonen OCHA. 1462 av de drept var sivile, herunder 495 barn. Israelske ledere benekter at militæret går hardt fram, og sier stadig at de tar alle forholdsregler for å unngå at sivile mister livet.

1,8 millioner mennesker bor i Gaza, som er et av verdens mest overbefolkede områder. Den lille, hermetisk lukkede stripa blir stadig kalt for verdens største utendørs fengsel. Hele 1,3 millioner av innbyggerne er flyktninger, og over 50 prosent av disse er barn og unge under 18 år.

Friday, May 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments