25-metersbølger kan slå inn mot land. – Har ikke hørt om liknende

Ekstremværet «Ole» beveger seg raskt inn mot Nord-Norge, med en kruttsterk blanding av vestlig og nordvestlig vind opp til orkans styrke og ekstreme bølgehøyder.

- Det verste vil vi få i morgen, tidlig om ettermiddagen, og da i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Vinden kan komme opp i nordlig sterk storm eller orkan på det verste. Bølgene kommer kanskje litt etter vinden, for det tar litt tid før bølgene bygger seg opp, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Ekstrembølger

Ifølge Meteorologisk institutts (MI) varsel om ekstremværet «Ole» som ble oppdatert klokka 13 i dag, vil den «signifikante bølgehøyden» ligge på 12-14 meter. «Signifikant bølgehøyde» er gjennomsnittet av den høyeste tredjedelen av bølger målt innenfor en 20-minutters periode.

Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

Hvis de mest værbitte nordlendingene fortsatt trekker på skuldrene, så gjør de det kanskje ikke når MI denne gangen også varsler om enkeltbølger opp mot 22-25 meter.

Professor Carl Martin Larsen ved NTNU i Trondheim, som forsker på virkninger av bølger og selv er fra Nord-Norge, lar seg ihvertfall  imponere.

- Kan nå land

- Jeg kan ikke huske å ha hørt bølgevarsler på et slikt nivå før, sier Larsen til Dagbladet. Han tipper at det går 10-20 år mellom hver gang så høye bølger kommer inn mot Norskekysten.

Larsen forklarer at lokale bunnforhold og nokså mange og innviklede faktorer avgjør hvor langt inn de største bølgene kommer, men at de største bølgene kan nå helt inn til kysten.

- I prinsippet kan de det, hvis det er brådypt, sier han.

Ola Mellem ved Værvarslinga i Nord-Norge er enig i at ekstrembølgene kan nå helt inn til kysten, der hvor det er åpent ut mot havet.

- Mellom Senja og Vesterålen kan det komme høye bølger, sier Mellem, som mener at vind- og bølgeforholdene vil roe seg betraktelig i løpet av natt til søndag.

Evakuert øysamfunn

Professor Carl Martin Larsen frykter betydelige materielle skader på naust og sjøhus.

- Vi kan risikere at hus blir tatt, på de flate øyene. Jeg hører at de har evakuert utenfor Bodø, for der er det øyer som er ganske flate, og der har de antakelig bunnforhold som gjør at vi kan få oppskylling langt oppover. Da kan det være dramatisk. Jeg skjønner godt at de har evakuert, sier han.

Det er det lille øysamfunnet Givær i Bodø kommune som er evakuert.

- Vi trodde først det var en spøk, og jeg ble først klar over at øya skulle evakueres da jeg så det i media, sier Ann-Kristin Dørmænen til an.no nå i ettermiddag.

Bekymret

Carl Martin Larsen råder alle til å sørge for at båter og andre verdier ligger på riktig side av øyer og kaier. Men det er ikke alltid så lett.

- Det jeg er mest bekymret for, er fiskeoppdrettsanleggene, sier han.

For dem som driver med fiskeoppdrett på de mest utsatte stedene, har NTNU-professoren ikke så mange gode råd å gi.

- Det å løpe ut nå og tømme anleggene og ta fisken til slakteri, tror jeg ikke er gjørbart. Jeg tror de bare må håpe på det beste, sier Carl Martin Larsen.

Saturday, February 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments