«15 nabolag i Baltimore har lavere levealder enn Nord-Korea»


(Dagbladet): Den siste uken har verdens øyne blitt rettet mot Baltimore etter døden til den 25 år gamle Freddie Gray.

- Han ville bare ut herfra. Han ville leve et bedre liv enn det vi gjør her, sa Angela Gardner, den avdødes ekskjæreste, til Washington Post etter dødsfallet.

Gray har på kort tid rukket å bli et symbol på rasistisk motivert politivold, og mandag stod hele byen på hodet da tusenvis av demonstranter tok til gaten.

Politiet rapporterte om syv skadede politimenn, innbrudd i butikker og om flere voldelige gjenger som aktivt prøvde å ta ut politistyrker.

Store forskjeller i byen

Christopher Ingraham, skribent i Washington Post, mener at den opphetede situasjonen ikke kan forstås uten å se på de store forskjellene som en kan finne i Baltimore.

For å underbygge dette viser Ingraham til to hypotetiske spedbarn. Det ene født i den rike bydelen Roland Park, den andre i det langt mindre lukrative Downton/Seton Hill.

- Den ene babyen kommer sannsynligvis til å leve til han eller hun blir 84, den andre kan ikke forvente å bli eldre enn 65. Det er fjorten år under USA’s gjennomsnittlige forventede levealder og før pensjonsalder, skriver Ingraham i kommentaren.

Fra Japan til Jemen

Ifølge Ingraham er peker Baltimore seg ut i en nasjon som allerede sliter med store ulikheter. Gapet i forventet levealder som blir beskrevet er blant annet dobbelt så stor som det er i New York.

- Hvis Roland Park kan sammenlignes med Japan, så er Downton/Seton Hill sin forventede levealder mer som Jemen, fortsetter Ingraham og legger til at 15 av Baltimore sine bydeler har lavere forventet levealder enn Nord-Korea.

Denne var på 69,5 i 2012, ifølge Verdensbanken.

Landsomfattende problem

USA-ekspert og seniorforsker ved institutt for Forsvarsstudier Svein Melby mener at bakteppet for opptøyene i Baltimore er svært komplekst.

Han legger i likhet med Ingraham vekt på ulikhet og utviklingen USA som land har hatt som en mulig hovedårsak til sinnet som nå råder landet over.

- Den økonomiske veksten som landet har hatt siden den gang har gått til en liten gruppe. Resten har stått stille. Mange av de som sliter er unge svarte mennesker som har vokst opp med alenemødre og har havnet i en økonomisk bakevje, sier Melby og legger til at mange begynner å miste troen på den amerikanske drømmen.

Svarte blir stoppet oftere enn andre

Nedleggelsen av industri og arbeidsplasser som er blitt flyttet utenlands har ført til en håpløs situasjon for mange, mener Melby.

Melby tror ikke at politifolkene i USA er spesielt rasistiske, men mener at systemet de støtter seg til kan være problematisk. I USA er det vanlig å benytte seg av profiler av typiske kriminelle.

- Siden svarte er overrepresentert i politets statistikk, så opplever mørkhudede å bli stoppet langt oftere enn andre. Dette oppleves selvsagt som urettferdig, sier Melby.

Svein Melby tror at de store økonomiske forskjellene vil være et viktig tema når en ny president skal velges i 2016.
- Demokratene og republikanerne kommer til å debattere hvordan de skal angripe problemet, sier Melby.

Friday, May 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments