Zoolog om sjokkerende video: Av og til er det greit å hygge seg med maten

(Dagbladet): Forskere som besøkte Marion Island i det subantarktiske Indiahavet nylig, gjorde en heller merkverdig oppdagelse. Tre ganger ble de nemlig vitne til at antarktiske pelsseler tvang seg på kongepingviner for å parre seg med dem, skriver BBC.

Dette fikk pelsselene, som kan bli opp til to meter lange og veie opp til 209 kilo, helt enkelt til ved å sette seg oppå de mye mindre kongepingvinene (se video av oppdagelsen øverst i saken).
 

Løp etter pingvinene

Selens bisarre seksuelle atferd, som først ble dokumentert på Marion Island i 2006, sjokkerer forskerne.

- For å være helt ærlig, så hadde jeg ikke trodd at vi noen gang ville gjøre de samme observasjonene som i 2006 igjen, og virkelig ikke ved flere anledninger, sier forsker Nico de Bruyn ved University of Pretoria til tidsskriftet Polar Biology, hvor forskningen er publisert.

De fire observasjonene fulgte alle samme mønster. Hver gang jaget hannselen pingvinen, fanget den og satte seg oppå den. Selen prøvde seg så på penetrering i rundt fem minutter, med små pauser mellom.

I tre av fire tilfeller lot selen pingvinen gå etter den lille hyrdestunden. I det siste tilfellet drepte og spiste selen imidlertid pingvinen etter parringen.

I motsetning til den antarktiske pelsselen kan en voksen kongepingvin bare bli rundt 90 cm høy og veie mellom 11 og 15 kilo.

- Ikke snakk om at de tar feil

Dette er den første dokumentasjonen på at seldyr, vitenskapelig kalt pinnipedier, har sex med dyr fra en annen biologisk klasse – altså en sjøfugl i slekten Aptenodytes.

Så langt kan forskerne bare spekulere i hvorfor pelsselene forgriper seg på pingvinene.

- Hvis dette bare er snakk om å herme etter hverandre, så kan vi ikke akkurat se hva som skal være gevinsten for disse unge hannselene. Annet enn at de kanskje skjønner at disse fuglene er et enkelt bytte med tanke på å øve på sine parringskunnskaper. Det kan også være et tegn på seksuell frustrasjon med det presset som er i hekkesesongen. Det er i alle fall lite trolig at det er snakk om at selen tar feil av en pingvin og en hunnsel, sier de Bruyn til Polar Biology.

- Må ha utløp

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo, er imidlertid ikke veldig overrasket over selens oppførsel.

- Det er ikke så merkelig. Dette er pattedyr, og de er som hannpattedyr flest. De må ha utløp på et eller annet vis. Og er det ikke hunnseler tilgjengelig, så må man se seg om, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette har vi sett i dyreriket før. Vi har sjimpanser som har seg med unge bavianer, og du har også en hel haug med dyr som bruker det de selv har av hender og føtter for å tilfredsstille seg selv.

- Har det noe for seg reproduksjonsmessig?

- Nei. Dette er rovdyr. Av og til er det greit å hygge seg med maten før den skal fortæres. Dyreriket kan være helt absurd, sinnsykt makabert. Men det er situasjonen du får når du er borti store intelligente flokkdyr med kraftige sosiale-, parrings- og konkurranseinstinkter, sier Bøckman.

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments