- Yara bestakk Kadhafiminister, sendte penger til skatteparadiser: Får kjempebot

(Dagbladet): Økokrim har gitt Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland, melder Økokrim selv i en pressemelding onsdag morgen.

Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for rundt 12 millioner amerikanske dollar, drøyt 70 millioner kroner, over en femårsperiode fra 2004 til 2009.

Yara opplyser onsdag morgen at konsernet vedtar forelegget, som består av en foretaksstraff på 270 millioner kroner knyttet til virksomhetene i de tre landene og inndragning av utbytte på 25 millioner kroner.

Økokrim mener å kunne bevise at det er benyttet bestikkelser i forbindelse med Yaras kontraktsforhandlinger i Libya, India og Russland, og betegner forholdene som «en usedvanlig alvorlig korrupsjonssak».

I en pressemelding onsdag morgen redegjør Økokrim i detalj for hvordan bestikkelsene skal ha skjedd.

Bestakk Kadhafi-minister

- Det er brukt bestikkelser overfor oljeministeren i Kadhafis regjering i Libya, og i India overfor en høytstående embetsmann. De allmennpreventive hensyn gjør seg ualminnelig sterkt gjeldende ved bestikkelser av offentlige tjenestemenn.

Den tidligere statsministeren, oljeministeren og toppsjefen i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem ble i 2012 funnet død i Østerrike.

- Bruk av bestikkelse er ikke et engangstilfelle, men er benyttet i tre ulike land og for kontrakter som løper over mange år. Realitetene i overføringene fra Yara er tilslørt og svært vanskelige å oppdage. Bestikkelsene er skjult blant annet ved bruk av falske bilag, fordekt ved overprising av varer, og ved bruk av selskaper i såkalte «skatteparadiser», ifølge Økokrim.

I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse.

Økokrim betegner etterforskningen som svært krevende, og sier de har rettet anmodninger til 12 land for bistand i etterforskningen. Spesielt sveitsiske, franske og amerikanske myndigheter har bistått.

Økokrim kritiserer også Yaras eget antikorrupsjonsarbeid.

Ga Økokrim materiale

Mistanken om korrupsjon skal ha vært kjent for konsernledelsen allerede i 2008, mens foretaket skal ha varslet Økokrim våren 2011. At Yara selv kontaktet Økokrim er tillagt vekt i formildende retning ved utmåling av boten, ifølge pressemeldingen.

Videre er det vektlagt i formildende retning at Økokrim har hatt en god og konstruktiv kontakt med selskapet og Yaras granskere. Yara har samarbeidet om etterforskingen blant annet ved å fremskaffe dokumentasjon.

Straffesaken er imidlertid primært opplyst gjennom Økokrims egne etterforsking og i samarbeid med utenlandsk politi.

    - Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara, ifølge NTB.

Wednesday, January 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments