Wyatt (1) kan ikke åpne munnen, og legene skjønner ikke hvorfor

(Dagbladet): Lille Wyatt Scott (1) fra Canadas hovedstad Ottawa ser ut som ettåringer flest, men har et stort problem: Den lille gutten er ute av stand til å åpne munnen, og legene strever med å finne ut av hvorfor. Enn så lenge får han mat via en slange til magesekken, ifølge Good Morning America.

Har ringt nødnummeret

Etter at Wyatt ble født 27. juni i fjor, lå han på sykehus i tre måneder, og foreldrene har flere ganger måttet ringe nødnummeret fordi den lille gutten har vært i ferd med å kveles.

Wyatts tilstand kalles kongenital (medfødt) trismus. Men selv etter at foreldrene Amy og Andrew har vært runden hos et stort antall spesialister, har ingen noe entydig svar på hvorfor.

Kongenital trismus er gjerne forårsaket av et sammenvokst ledd eller ekstra vev i kjeven. Men skanning har ikke avdekket noe slikt.

- Det er ikke noen åpenbar grunn til at han ikke kan åpne munnen. For øvrig er han en sunn og frisk gutt, sier barnelege og øre-nese-hals-spesialist J.P. Vaccari til ABC News.

Laget nettside

Wyatts foreldre har opprettet sida WhatsWrongWithWyatt.com, der de ber om hjelp til å bringe klarhet i sønnens tilstand. De har fått over 500 e-poster, som de går igjennom og systematiserer for å ha noe å vise legene.

I mellomtida gjennomgår gutten en rekke ulike tester. En innebar at han ble røntgenfotografert mens han ble matet, for å finne ut hvordan musklene i munnen og svelget fungerer. Testen avdekket at ettåringen også har vanskelig for å svelge.

Det viser seg også at Wyatt har motoriske problemer blunker lite, og sjelden med begge øynene samtidig.

- Først blunker han flere ganger med det ene øyet, så med det andre, og så fram og tilbake, forklarer pappa Andrew.

- Glad gutt

En nylig biopsi (vevsprøve) ga ikke noe svar, og Scott-familien venter nå på resultatet av en genetisk test.

Så vel foreldrene som legene tror problemene med å åpne munnen å svelge startet allerede under svangerskapet. De legger til at han veide lite ved forløsningen, og at mamma Amy hadde unormalt mye fostervann.

Foreldrene framholder at Wyatt er en svært glad gutt, på tross av det medisinske problemet. Ettårsdagen ble feiret med grillfest med 50 gjester hjemme i Ottowa.

- Han fikk ikke most grillet gris i mageslangen denne gangen. Kanskje neste gang, sier faren.

Wednesday, July 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments