Villemo (14) tørket ei tåre da hun så hvor mange som kom i fakkeltoget mot mobbing

(Dagbladet): Klokka 16 begynte markeringa «Fakkeltog mot mobbing» utenfor Jernbanetorget i Oslo. Det hele er arrangert av initiativtaker Villemo Hatland (14), som skapte stort engasjement på Facebook.

Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget til Stortinget hvor der vil bli holdt appeller av moren til Odin (som fortalte historien om hans selvmord i VG), og Villemo sammen med mobbeofferet Margit Kristine Axelsen.

- Utrolig fint at det har møtt opp så mange for en så viktig sak. Det er veldig rørende, sier Villemo til Dagbladet.

Hun gikk først i fakkelmarkeringen mot mobbing. I forkant av talen hennes var det møtt opp godt over 1000 personer.

- Jeg håper dette kan gjøre en forskjell for oss alle. Det er viktig å kjempe mot mobbing, sier Villemo, samtidig som hun deler ut fakler til de fremmøtte.

Hektisk dag

Det er ikke bare i Oslo denne markeringen vil finne sted. Villemos engasjement for denne saken har spredd seg til flere andre steder i Norge. Også i Trondheim, Kristiansand og flere steder på Vestlandet vil det være fakkelmarkering i dag

Dagen i dag har vært hektisk for mor og datter Hatland.

- Vi flyr litt hit og dit i dag, men det er bare positivt og fint og vi ser fram til i kveld. Og den responsen vi har fått er helt vanvittig og over alle forventninger, sier moren til Villemo, Elisabeth Hatland, til Dagbladet.

De hadde ikke forventet at så mange vill møte opp.

- Jeg var glad om 80 personer møtte opp, men dette er helt enormt. Villemo sa til meg i sta «jeg tror ikke jeg forstår hvor stort det er», og det illustrerer det hele godt, sier mor Hatland til Dagbladet.

Apeller

Faklene lyste opp i oslomørket og Karl Johan var farget av mennesker som vil kjempe mot mobbing.

- Vi har reist i to timer for å komme hit og markere dette. Utrolig viktig og Villemo og de andre initiativtakerne fortjener ros. Nå skal vi kjempe for dette sammen, sier Kristine Jansen, som har tatt med seg samboer og barn fra Skien til dagens markering.

Ved Stortinget ble det holdt flere apeller.

- Takk for alle som har delt sin historie de siste dagene og takk til Villemo som gjør at vi står her i dag. Vi må gjøre hverdagen trygg for alle barn, det er derfor vi står her i dag, de må bli hørt, sa Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Det er behov for en instans som kan rykke ut til elever som sliter med mobbing. Mobbing på skole går på bekostning av mange av barns rettigheter. Rett til livet og rett til frihet, sa Anne Lindboe i Barneombudet.

- Mobbing er et samfunnsproblem. Slik kan vi ikke fortsette å ha det. Det må til en stor endring. Nøkkelen for å sørge for at alle får en trygg hverdag er rett og slett evnen og viljen til å invistere i andre barn, noe som igjen er en invistering i egne barn. Alle trenger å bli sett og anerkjent. Vi må gå fra holdning til handling, sa konferansier ved arrangementet, Kristin Oudmayer fra UNICEF.

Forandringen

Villemo ble tidligere mobbet, hadde bare ei venninne og opplevde at ingen snakket til henne på skolen.

Hun bestemte seg for å dele, i samråd med foreldrene sine, en melding på Facebook hvor hun fortalte om mobbingen og hvordan hun hadde det. Dette forandret alt, og Villemo lever i dag en mobbefri hverdag.

Men Villemo vil fortsette å fokusere på temaet mobbing, og dermed dagens fakkelmarkering.

Vanvittig respons

Responsen etter innlegget hun skrev på Facebook var enorm. Det ble delt over hele landet, og Dagbladet fikk også lov til å trykke det.

Fra fjern og nær fikk hun meldinger fra folk som fortalte henne at de ble inspirert av henne og at de gjerne ville være vennen hennes.
Ved den nye skolen, som familien ikke kan få fullrost nok, hadde klassen lest innlegget hennes høyt i en time.

- De hadde leste det og snakket om det. Før jeg begynte hadde jeg fått venneforespørsel fra alle i den nye klassen på Facebook, og de hadde lagt meg til i en samtalegruppe som klassen har, forteller Villemo smilende.

- Av all responsen vi har fått, vet vi at de som blir mobbet føler seg så enormt ensomme. Dette er ikke noe et barn skal sitte med alene. Det er de voksnes ansvar å ordne opp. Derfor vil vi gjennomføre dette fakkeltoget. Vi vil vise at vi gidder å reise oss opp fra sofaen og at vi bryr oss, sier Elisabeth Hatland.

Sunday, November 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments