Vil knuse al-Qaida ved å samarbeide med sine motstandere

– Syrias regjering er klar for å gå sammen med våre nåværende motstandere for å bekjempe de islamske terroristene, sier Walid al-Moallem, som er utenriksministeren til Bashar al-Assad og hans regime, ifølge russiske RiaNovosti.

De siste ukene har Den frie syriske hæren hatt voldsomme kamper med de stadig større og sterkere ekstreme islamske gruppene Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og al-Nusra-brigaden. Hundrevis av mennesker har mistet livet.

Utspill før fredskonferanse

Moallem er i Moskva og har møter med Assad-regimets allierte, Russland. Han brukte anledningen til mange nye fremstøt:

• President Assad og regimet er interessert i en fangeutveksling med opposisjonen.

• Regimet ønsker også en våpenhvile med opprørerne i den nordlige byen Aleppo.

Det er neppe tilfeldig at al-Moallem kommer med utspillene over akkurat i dag. I Moskva har Assads forlengede arm hatt møter med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Nettopp Iran og Russland er Assad-regimets nærmeste støttespillere. Onsdag neste uke skal det også arrangeres en fredskonferanse for Syria i Sveits.

- Vi er rede til å utveksle lister og utarbeide den nødvendige mekanismen for å oppnå disse målene, sier Mouallem under en pressekonferanse med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Der sa også Mouallem at han har bedt Russland om hjelp til å sikre våpenhvilen.

Delt opposisjon

I kulissene jobbes det nå knallhardt for å få alle de viktige syriske gruppene til fredskonferansen i Sveits. Den syriske nasjonalkoalisjonen, SNC, møtes i dag for å diskutere om de skal delta eller ikke. Koalisjonen er delt, og dens største gruppe, Det syriske nasjonalrådet, truer med å boikotte samtalene.

SNC har gjentatte ganger sagt at konferansen bør føre til at det opprettes en overgangsregjering i Syria, noe Assad-regjeringen i Damaskus avviser. Den vil at president Bashar al-Assad blir sittende. Assads regime skal etter planen være med på konferansen.
Av de 120 medlemmene i koalisjonen, har allerede 44 trukket seg, melder BBC

Samtidig er alle under sterkt press fra USA og andre stormakter: Hvis de skal nå sine mål med det syriske opprøret, er de nødt å delta. USAs utenriksminister John Kerry kom i går med en uventet kunngjøring der han ba den syriske opposisjonen om å delta på konferansen:

- Forhandlinger er det eneste som kan føre til en slutt på den syriske borgerkrigen. Denne krigen har utløst en av de verste humanitære katastrofer i verden i dag, og har gitt grobunn for ekstremisme, understreket han.

- Raskere nødhjelp

Russlands minister Lavrov sier at Syria nå er villig til å iverksette en rekke tiltak sånn at den hardt rammede syriske sivilefolkningen skal få raskere og bedre hjelp.

Minst fire millioner syrere – mest sannsynlig langt flere – er avhengig av daglig hjelp for å overleve. Hjelpeorganisasjonene fortviler, da det har vært så godt som umulig for dem å bringe nødhjelp inn til menneskene som bor i de mest krigsherjede områdene i Syria. Dem er det i tillegg mange av.

Saturday, January 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments