- Vil ikke gi noe estimat for hvor langt Norge vil gå overfor Russland

HAAG (Dagbladet): USAs president Barack Obama ga Russlands president Vladimir Putin en kraftig advarsel på den avsluttende pressekonferansen for atomtoppmøtet i Haag i dag.

- Vi foretrekker å løse dette diplomatisk men er klare for å ta neste steg hvis situasjonen blir verre, sa Obama.

Statsminister Erna Solberg uttrykker seg mer forsiktig.

- Det er en alvorlig situasjon. Det er vanskelig å se på at Russland annekterer krim. Men vi vil ikke gi noen estimater for hvor langt vi er villige til å gå. Vi er opptatt av målrettede tiltak som gir forandring. Det viktigste er å bidra til stabilitet i Ukrainas økonomi og bidra til at presidentvalget gir autoritet til Ukrainas ledelse, sier Solberg.

Norge har doblet bevilgningene til Ukraina og vil sammen med Sverige hjelpe landet med håndtering av atommateriale. Norge støtter også de internasjonale sanksjonene mot Russland. Reaksjonene rammer økonomiske investeringer, med håp om å knekke russernes støtte til president Putin. I dag ble det klart at regjeringen innstiller alle planlagte bilaterale aktiviteter ut mai i år. Tidligere er én militærøvelse i nord og ett miljømøte i Moskva blitt avlyst.

Solberg har sagt til Dagbladet at regjeringen kommer til å gå gjennom de høyprofilerte møtepunktene fortløpende, men at Norge fortsatt skal samarbeide med Russland på lavt nivå.

- Det avhenger også av hva Russland vil gjøre videre, sier Solberg.

Obama ga i dag Putin to valg: enten forhandle med Ukraina og opptre forsvarlig, eller betale en dyr pris.

Solberg sier til Dagbladet at hun synes retorikken til Putin og ambisjonene han uttrykker, er skremmende.

Tuesday, March 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments