Vil ha maksgrense for hvor lenge barn kan fengsles

Karin Andersen (SV) vil stramme inn i adgangen til å holde barnefamilier uten oppholdstillatelse innesperret i Politiets utlendingsinternat på Trandum, mens de venter på å bli kastet ut.

- Det er jo et fengsel, sier Andersen. – Du blir fratatt alt du har og blir låst inne.

Dagbladet skriver i dag at 123 mindreårige hittil i år har blitt internert i Politiets utlendingsinternat. Av disse satt 92 i under ett døgn, 22 i under to døgn, åtte i under ei uke, og ett av barna i over to måneder.

Maksgrense

Nå har Andersen bedt Stortingets utredningsavdeling undersøke hvordan dette gjøres i andre europeiske land. Hun konstaterer allerede nå at Storbritannia har en klar grense på 72 timer.

- De har en helt klar 72-timersregel som sier at barnefamilier kan bli internert i opptil 72 timer, men kun når utreise kan finne sted innenfor disse 72 timene. En utvidelse må eventuelt ha blitt godkjent før familien blir internert, sier hun til Dagbladet.

En liknende maksgrense synes Andersen bør innføres også i Norge.

- Vi mener at her i Norge har familier sittet der selv om de i Politiets utlendingsenhet (PU) ikke er sikre på at de får sendt barna ut ganske raskt, og det er etter min mening ikke akseptabelt. Familier med barn må ikke interneres før politiet har alt klart for uttransportert i løpet av maksimalt et par døgn, sier Karin Andersen.

Rekord i utsendelser

Andersens kollega på Stortinget, Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø, er bekymret for omfanget av internering av barn på Trandum.

- Det er godt å få tallene på bordet. Vi er bekymret for at så mange barn plasseres der, men det skyldes vel også at flere blir uttransportert. Dette er noe vi følger med på, sier Nybø.

Slik Dagbladet skriver i dag, har aldri så mange blitt uttransportert fra Norge som nå. I første halvår i år sendte PU gjennomsnittlig ut 18 personer i døgnet – mot 13 i samme periode i fjor.

Også Barneombudet er bekymret.

Må ha kjennelse

Politiets utlendingsenhet skriver idag dette til Dagbladet:

«Personer som oppholder seg mindre enn 24 timer på utlendingsinternatet er der på en pågripelsesbeslutning. Vi kontakter alltid barnevernet hvis noen er under 18 år.

Hvis PU mener at en person skal oppholde seg uttover 24 timer på utlendingsinternatet må vi ha en kjennelse fra tingsretten. I saker med mindreårige kontakter vi alltid barnevernet for en barnefaglig vurdering.

PU har en avdeling for familier med tre familierom og en avdeling for enslige mindreårige med tre enkeltrom. Mindreårige blir aldri plassert på de ordinære plassene for voksne.»

Thursday, July 3rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments