Vil gjengjelde synagogeangrep «med full styrke»

(Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til nyhetsbyrået AP at Israel vil slå voldsomt tilbake etter angrepet mot en synagoge i Jerusalem i morges.

- Vi vil gjengjelde angrepet med full styrke, sier Netanyahu.

Minst fire ble drept da to eller tre angripere, forkledd som ultraortodokse jøder, slo til med kniv og øks. To gjerningspersoner ble skutt og drept av politiet, men politiet jaktet tirsdag morgen fortsatt en mulig tredje person.

Netanyahu beskylder Hamas og Palestinas president Mahmoud Abbas for å direkte ha oppfordret til den eskalerende volden i Jerusalem, ifølge AP.

Han sier videre at verdenssamfunnet på et uansvarlig vis ignorerer at Hamas og Abbas oppfordrer til vold.

Statsministeren lover ifølge NTB at angrepet blir gjengjeldt med «hard hånd» Netanyahu sier angrepet er «ondskapsfulle drap på jøder som kom for å be» og at de ble drept av «usle drapsmenn». Han skal i løpet av tirsdag ettermiddag møte sikkerhetssjefer.

Frykter borgerkrig

Dagens angrep var det blodigste angrepet på lang tid i byen, men situasjonen har vært svært spent og urolig i lengre tid. En svensk Israel-ekspert frykter nå borgerkrig.

- Det går rett utfor, og nå er det risiko for borgerkrig, sier den svenske Israel-eksperten Anders Persson til TT.

Politisk redaktør i den svenske storavisa Aftonbladet, Karin Pettersson, er i Jerusalem og rapporterer om en svært spent stemning.

- Mange av de vi snakker med anser situasjonen som ekstremt alvorlig. Hittil har situasjonen vært mest politisk, men det her kan lede til at den blir religiøs. Da blir den mye vanskeligere å håndtere, sier Pettersson til sin egen avis.

tok kontroll

Konflikten om plassen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, ble trappet opp etter at jødiske fundamentalister truet med å marsjere til plassen og be der.

Palestinere har ved flere anledninger kjørt bilene sine rett inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem.

Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967, og har siden annektert området, en handling som aldri har fått anerkjennelse internasjonalt. Israel referer til byen som sin «forente, udelte hovedstad» og anser ikke bygging der som bosetninger. Palestinerne ønsker den østlige delen av byen som hovedstad i sin egen stat.

Tuesday, November 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments