Vi har testet årets første mobil-flaggskip

DinSide.no: Det kan ikke være spesielt morsomt å jobbe i HTC om dagen. De gir ut en rekke fine telefoner, som fjorårets HTC One. Men den vestlige verden, Norge ikke minst, kjøper fortsatt mobilene sine fra to selskaper: Apple og Samsung.

Da vi møtte HTC i London under lanseringen av årets nye flaggskip, HTC One (M8), snakket vi med flere overraskende pessimistiske HTC-ansatte. At Samsung og Apple dominerer nordmenns lommebøker var de smertelig klare over, og som en av dem sukket over en øl:

– Spytter vi inn én million i reklamekampanjer, spytter Samsung inn ti.

Mange kaller derfor HTC One (M8) for selskapets siste håp. Spesielt nå som Sony begynner å gjøre sitt inntog på topplistene.

Men har M8 det som skal til for å få nordmenn sugne på taiwansk mobilkunst? Ja, det kan faktisk hende, for det er nemlig svært mange nyheter i HTC One (M8).

Overfølsom skjerm

I fjor ble vi bergtatt av designet til HTC One, som fra nå av kalles HTC One (M7). Og vi lar oss fascinere igjen av HTC One (M8). Den ser nemlig fantastisk ut. Eneste grunnen til at vi ikke er like begeistret i år som i fjor, er at forgjengeren allerede så så bra ut.

M8 er en god del høyere enn M7, men gjør mindre av seg i hånden, da den langt rundere i kantene. Med unntak av toppen er det nå metall rundt alle kanter, med en ny og spennende tekstur, og en mørkere og mer moderne farge.

Andre nyheter er en hodetelefoninngang i bunnen i stedet for på toppen (en smakssak), låseknapp til høyre i stedet for venstre (vi skulle gjerne hatt den på siden), nano-SIM (noe ikke alle har liggende) og inngang for minnekort (dette kommer vi tilbake til).

Skjermen på 5 tommer er noe større enn fjorårets 4,7 tommer. Men mesteparten spises opp av navigasjonsknappene som nå ligger på skjermen, ikke på selve telefonen. Disse forsvinner heldigvis i mange tilfeller, som når du ser på bilder eller film.

Skjermen er uansett tipp topp, og den solrike våren her i Oslo stanser oss ikke fra å fikle med telefonen ute i gatene, da lysstyrken er mer enn god nok.

Skjermen er også følsom; ja kanskje litt for følsom. Ofte blir vi overrasket over at telefonen lystrer før fingeren har truffet skjermen, og av og til trykker vi på ting vi overhodet ikke mente å trykke på. Til tross for at den ikke kan brukes med hansker. Det er faktisk ikke så unormalt som du skulle tro, for noen mobiler kan faktisk brukes med hansker.

Pen og ren Android

For å låse opp HTC One (M8) kan du sveipe over skjermen, eller dobbelttrykke på den. Du kan også holde den horisontalt og trykke på volumknappen for å gå direkte til kameraet. Alt dette fungerer dessverre dårlig. Ofte låser vi opp skjermen uten å mene det, og når vi vil låse den opp, lystrer den ikke.

Bra derfor at alt dette kan slås av.

Og heldigvis er resten av HTC sitt siste Android-skall, Sense 6.0, svært solid: Det er pent, rent, stabilt og langt enklere i oppbygging enn for eksempel Samsung-telefoner.

I tillegg kjører det på toppen av den ferske Android 4.4 Kit Kat. Appene som klokka, været, meldinger og kalenderen er alle pene og funksjonelle. Og det flate uttrykket Sense har fått virker moderne, om enn ikke spesielt banebrytende.

BlinkFeed, nyhetsstrømmen helt til venstre blant hjemskjermene, bruker vi fortsatt ikke. Det er ikke noe galt med den, men selv foretrekker vi simpelthen å bruke Facebook til Facebook, Twitter til Twitter og nettleseren til nettlesing.

Den ultimate spillmobilen

Som første toppmodell ut med den nye Snapdragon 801-brikken sprenger HTC One (M8) ikke overraskende våre tidligere ytelsestest-rekorder. Med ett unntak: Sunspider-testen i Chrome-nettleseren. Her skårer M8 dårligere enn blant annet LG Nexus 5 og Sony Xperia Z1.

Det spiller likevel liten rolle: M8 er en kraftig telefon, uten tvil. Alt går glatt og raskt, også i både Chrome og HTCs egen nettleser. Hvorfor begge leveres med telefonen, skal vi ikke bruke ressurser på å undre oss over.

3D-spill som nydelige SmashHit kjører for eksempel silkeglatt på høyeste innstillinger i full 1080p-oppløsning. Og med den flotte lyden som kommer ut av M8 sine doble fonthøyttalere er M8 kanskje den aller beste spillmobilen der ute. Og vil trolig være det gjennom hele året.

For med rå ytelse og en lyd du bare kan glemme å oppleve på andre mobiler, fortoner M8 seg som rene spillkonsollen.

Det er bare én ting som eventuelt vil sette en stopper for moroa: Den sparsommelige lagringsplassen. Der fjorårets HTC One (M7) kom med rundt 25 GB ledig lagringsplass, har årets HTC One (M8) bare 10 GB ledig. Heldigvis har M8 støtte for minnekort, men vi skulle helst sluppet behovet. For selv om du idag kan kjøpe mikro-SD-minnekort på hele 128 GB, så blir det nok en ting å bruke penger på.

Skuffende, dobbelt kamera

Det er duket for HTC One (M8) sin største skuffelse: Kameraet. Det er rett og slett ikke spesielt bra.

Å ta bilder går smertefritt: Kamera-appen er fin, bildene kapres raskt og du har en rekke filtre og manuelle innstillinger å leke deg med.

Den andre linsen bak telefonen fanger dybdeinformasjon, som brukes til én ting: Filtre som kunstig dybdeskarphet og perspektiv. Det er morsomt i cirka én dag, og fra da av lurer man på hvorfor HTC har valgt å bruke penger på enda et kamera uten å ha mer å bruke det til.

HTC burde heller brukt pengene sine på ett, bedre kamera, kanskje til og med et med litt ekte dybdeskarphet.

Mange av bildene får lyse områder som er totalt utvasket, med mørke områder svarte som natta. Andre ganger blir alt tonet ned, så hele bildet får et mørkt, grått preg. Hvitbalanse sliter den med, også. Og på toppen av det hele: Bildene lagres i bare fire megapiksler, så ikke regn med å skrive ut store kopier med det første.

PS: Du ser eksempler på bilder vi har tatt med HTC One (M8) i bildespesialen øverst til høyre.

Når det gjelder video har vi derimot ikke hatt noen problemer, det fungerer så bra som forventet.

Men bare så det er sagt: M8 sitt kamera er ingen katastrofe. Ofte blir vi fornøyd med bildene vi tar også, og forskjellene mellom M8 og bedre modeller er selvfølgelig mest synlig ved direkte sammenlikninger.

I bildespesialen får du forøvrig et bilde der vi har sammenlignet HTC One (M8) med Nokia Lumia 1020 og iPhone 5s. Vil du heller se originalbildene, som tydeligere viser forskjellene, kan de lastes ned som én zip-fil her.

Løst batteriproblemet

Det vi ble mest skuffet over med fjorårets HTC One (M7) var det svake batteriet. M8 har fått 300 mAh mer, og selv om dette høres lite ut på papiret, gir det overraskende stort utslag.

Nå overlever telefonen hele dagen, og selv om vi også nå har opplevd å måtte lade i løpet av kvelden, hører det til sjeldenhetene. En ny «ekstrem» batterisparingsfunksjon hjelper til der det trengs, og batteriet fortoner seg på ingen måte imponerende, men bra nok.

Lyd som imponerer

Imponere gjør i stedet HTC One (M8) på lydfronten. Så det uler. De doble fronthøyttalerne er som sagt fantastiske, og gir faktisk telefonbruken en ny dimensjon. Også lyden fra hodetelefonene blir flott, og ikke minst: Utrolig høy.

Men M8 er irriterende dårlig på å holde pluggen vår på plass.

Annerledesmobilen

Som telefon har HTC One M8 oppført seg uten problemer, både med tanke på samtalekvalitet og dekning: Den er en rask og utrolig pen telefon, med en lyd som ingen andre kan måle seg med. Og vips, så er vi oppe i terningkast fem.

Men HTC One (M8) er dessverre også en telefon med et skuffende svakt kamera. Og vips, så glipper terningkast seks.

En annen grunn til at du bør tenke deg om to ganger, er prisen. M8 koster i skrivende stund fra 6.000 kroner, som er HTCs veiledende pris. Denne vil trolig falle ganske snart, for foreløpig er prisen for høy for en mobil med bare 16 GB minne og et svakt kamera.

Og når så skjer: Vil du ha en telefon som skiller seg fra mengden, er du opptatt av lyd og liker du metall bedre enn plast, kan HTC One (M8) være mobilen for deg.

Selv ett år etter HTC One (M7) fremstår HTC One (M8) som noe nytt — noe annerledes — som vil noe mer — noe annet — enn resten av gjengen.

Det skulle vi ønske flere nordmenn fikk opp øynene for.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Flere mobilnyheter får du her:

Her er grunnene til at du IKKE bør kjøpe ny telefon nå

Slik gjør du vårrengjøringen på Android-mobilens hjemskjerm

Her er alle DinSides mobilanmeldelser!

Friday, April 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments