- Vi har ingen tid å miste. Nå må vi ta Syria-krigerne på alvor

(Dagbladet): Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen i Stortinget, mener det nå er på tide at norske myndigheter for alvor tar tak i problemet med de norske islamistene som kriger i Syria og Irak. Seinest i dag forteller Dagbladet hvordan en rekke norske islamistkrigere har mottatt norske velferdsmidler før eller etter at de deltok i borgerkrigen.

Det viktigste, mener Elvenes, er at kommunene får vite hvem Syria-krigerne er. Bare slik kan de følges opp skikkelig der de bor.

- Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme tillegger kommunene mange oppgaver. Blant annet skal kommunene etablere exit-ordninger for personer som ønsker å bryte ut av voldelige, ekstreme miljøer, sier Elvenes til Dagbladet.

- På bakgrunn av dette og tiltak 22 i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme – «Varsling ved hjemkomst av personer som har deltatt i kamphandlinger i utlandet (fremmedkrigere)», vil jeg sende følgende spøsmål til justisministeren: Hvordan sikres det at hjemkommunene får informasjon når hjemvendte Syria-farere kommer tilbake til kommunen?

Nødvendig

Elvenes mener det er nødvendig at kommunene skal ha mulighet til innkalle personer til samtaler etter hjemkomst fra konfliktsoner i utlandet der de kan ha deltatt i kamphandlinger.

- Kommunene står i første linje i det forebyggende arbeidet mot radikalisering. Den viktigste forebyggings- og oppfølgingsjobben gjøres i lokalsamfunnet. Kommunene skal også etablere exit- ordninger for personer som ønsker å bryte ut av voldelige ekstreme miljøer. Skal samfunnet lykkes med dette må kommunene varsles umiddelbart ved hjemkomst av personer som har befunnet seg i Syria, og som kan ha deltatt i kamphandlinger, sier Elvenes til Dagbladet.

- Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme legger opp til mange lokale tiltak. Jeg vil fra Stortinget følge nøye med oppfølgingen av dette i tett dialog med justisministeren, også for at kommunene skal få verktøyene de trenger i arbeidet. Vi har ingen tid å miste, og vi har heller ingen å miste, sier Hårek Elvenes.

Propagandavideo

Terrorgruppa IS har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak.

Minst 50 – 60 nordmenn har reist til Syria. Dagbladet har avslørt at to nordmenn har lederroller i Den islamske stat (IS). Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Vasquez sto i sommer fram i en lang, profesjonelt produsert propagandavideo for IS. Videoen var filmet i grenseområdene mellom Syria og Irak, og ble først offentliggjort via nettstedet LiveLeak søndag 29. juni.

Den publiseringen var trolig klarert helt til topps hos gruppas myteomspunne leder Abu Bakr al-Baghdadi, får Dagbladet opplyst. Videoen ble nemlig offentliggjort av ISIL nøyaktig samme dato som deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at IS opprettet en egen muslimsk statet kalifati deler av Syria og Irak. Sentrale kilder anser det som svært lite trolig at to slike PR-stunt ville skje på samme dag uten at det er nøye planlagt.

Wednesday, September 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments