- Vi forutså ikke den massive medieomtalen

(Dagbladet): Da politioverbetjent Eirik Jensen (56) ble framstilt for varetektsfengsling 25. februar fikk Spesialenheten medhold i at Jensen skulle fengsles i full isolasjon. I tillegg til forbud mot brev og besøk er den korrupsjonssiktede politimannen dermed i minst to uker også helt avskåret fra kontakt med andre innsatte.

Det har trolig skjedd med henvisning til at etterforskerne vil være helt sikre på at han ikke kan «forspille bevis» ved for eksempel å bruke andre til å formidle beskjeder til vitner.

Trodde på mindre dekning

I alvorlige saker der politiet regner med mediedekning er det også vanlig at politiet begjærer helt eller delvis forbud mot tilgang til tv, radio og aviser, for at siktede ikke skal kunne tilpasse forklaringen sin før avhør. Dette droppet Spesialenheten i forrige uke, og dermed er det opp til Jensen selv om han fortløpende vil følge den svært omfattende mediedekningen av sin egen sak.

- Vi i Spesialenheten hadde ikke forutsett at medieomtalen skulle bli så massiv, og at siktede kom til bli identifisert så tidlig. Det er alt jeg kan si om dette, sier etterforskningsleder Liv Øyen ved Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

Hun bekrefter at det ikke ble begjært medieforbud under fengslingsmøtet, men ville i ettermiddag ikke kommentere problemstillingen ytterligere.

- Helt ubegripelig

Jensen har frontet kampen mot organisert kriminalitet i en årrekke og er en av de mest kjente politilederne i landet.

Bare at en tjenestemann i politimesterens strategiske stab er siktet og pågrepet for grov korrupsjon er regnet som en av de største politiskandalene i Norge noensinne. Det er ventet at etterforskningen uansett utfall kan føre til uavhengige granskninger av Oslo politidistrikt og andre etater, og siktelsen mot Jensen har bare den siste uka ført til hundrevis av artikler og innslag fordelt på alle store medier.

Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, er svært overrasket over begrunnelsen for det manglende medieforbudet.

- Det er svært overraskende at Spesialenheten ikke kalkulerte med en massiv mediedekning av dette. De kjente jo til påstandene fra det mye omtalte vitnet i detalj. For meg er det helt ubegripelig at de ikke forstå at en så stor hasjsak – der en politimann anklages for medvirkning til smuglingen – ville få stor oppmerksomhet, sier Hagen til Dagbladet.

Han opplyser at Jensen på eget initiativ ennå unngår mediedekningen, blant annet for at ingen skal kunne beskylde ham for å hente opplysninger derfra inn i avhørene.

- Har fortsatt ikke vist noen interesse for å få aviser, radio eller tv på cella, sier Hagen i kveld.

Også den tidligere drapsetterforskeren Finn Abrahamsen mener det er oppsiktsvekkende og merkelig at Spesialenheten ikke begjærte medieforbud i fengslingsmøtet.

- Generelt er det vanlig med medieforbud i slike saker. Det virker pussig, men det er stadig mer som virker pussig i denne saken. Man kan begynne å lure, men spesialenheten må ha skjønt at dette ble en stor sak i mediene. Da er det viktig at de har kontroll på informasjonen, hvis ikke kan det svekke saken, sa Abrahamsen til TV 2 på lørdag.

Tuesday, March 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments