- Vi er vitne til en kollaps i sakte film

(Dagbladet): Antarktis var lenge ansett for å være det eneste kontinentet som ikke var rammet av menneskeskapte klimaendringer.
Men nå smelter isen i Vest-Antarktis raskere enn forskerne hadde forutsett, og de frykter det er satt i gang dominoeffekt, skriver nyhetsbyrået AP.

De viser til en ny studie publisert i anerkjente Science i dag, hvor blant annet forskere fra NASA har sett på data fra de siste 40 årene.

AP skriver at årsakene trolig er menneskeskapte klimaendringer, og at vindene rundt Antarktis er endret.

Kjedereaksjon

- Det er en kjedereaksjon som er ustoppelig, sier Eric Rignot, glasiolog i NASA, ifølge AP.

Han mener reduserte utslipp ikke kan stoppe smeltingen, men prosessen kan forsinkes noe. Han sammenlikner situasjonen med en åpnet vinflaske som ligger horisontalt.

Rignot har blant annet forsket på Thwaites-isbreen. Den er knyttet sammen med flere andre isbreer, så smelting der påvirker de andre. Han kaller det en kollaps i sakte film.

- Det er dårlige nyheter, sier Ted Scambos, forsker ved National Snow and Ice Data Center.

- Dette har vært vår største bekymring i Vest-Antarktis, sier han.

Forskerne frykter bresmeltingen i området kan gi et økt havnivå på mellom 1,2 og 3,7 meter.

Mer is i øst

Samtidig som isen ser ut til å smelte relativt hurtig i Vest-Antarktis, rapporteres det om økte ismengder i Øst-Antarktis.

Antarktis består av to distinkte områder – Øst- og Vest-Antarktis. Øst-Antarktis utgjør om lag 90 prosent av hele Antarktis, og regnes som langt mer stabilt en den vestlige delen. Men i forrige uke advarte forskere mot at det også kan begynne å smelte der.

Årsaken er at mesteparten av isdekket hviler på en grunn som ligger over havets overflate. Dette gjør at isen er mer stabil og at den sjelden blir utsatt for smelteperioder.

Et innsjø ved navnet Wilkes i Øst-Antarktis holdes innesperret av is. Men denne isen fungerer omtrent som korken på en flaske som er snudd på hodet, ifølge forskerne.

- Idet du skrur av korken, så tømmes flasken, sier Mathias Mengel, som er sjef for forskerteamet, ifølge Science Daily.

Tuesday, May 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments