- Vet ikke hvem som hadde ideen først

(Dagbladet): – Det blir litt som om Disney skulle ha hentet ideen vår og gjort litt mer ut av den, sier Jørund Kopren, daglig leder i TV Vest.

I kveld har TVNorge premiere på sin største satsing i år – den påkostede realityserien «Den siste viking». Etter å ha sett flere teasere, har Kopren merket seg at likhetene mellom den og TV Vests «Slaget i Hafrsfjord» er slående.

- Har sett TV Vest

- Da jeg så den siste teaseren, tenkte jeg: «ok, da har de sett på TV Vest». Jeg aner ikke om de er inspirert av vår serie, men en kan jo tro det, sier Kopren, som opplyser at ingen i TV Vest har blitt kontaktet av TVNorge eller produksjonsselskapet Monster.

I begge seriene kjemper deltakere fordelt på to lag om å vinne flest viking-relaterte konkurranser. Deltakerne fraktes over havet ved hjelp av vikingskip, og den vikinginspirerte skriften går igjen i begge serienes logoer og supertekster. Det samme gjør en anonym vikingfigur, som dukker opp i både TVNorges og TV Vests intro.

Deltakerne blir sendt hjem etter en duell – som i begge programmene kalles holmgang. De belønnes med gjenstander, som de får beskjed om at vil bli verdifulle etter hvert. I «Den siste viking» er dette armringer. «Slaget i Hafrsfjord» har brukt mynter og kniver i løpet av sine sesonger.

- Samme greia

Bjørn Soltvedt, vinneren av «Slaget i Hafrsfjord» i 2011, har også merket at de to programmene er like – så like at han meldte seg på «Den siste viking».

- «Slaget i Hafrsfjord» er jo en småproduksjon sammenliknet med TVNorges program. Men det er den samme greia, bare at «Den siste viking» har tatt det et steg videre. Dessverre ble jeg ikke tatt ut, men håper på en ny sjanse hvis det blir flere sesonger, sier Soltvedt, og legger til:

- Oppgavene i «Den siste viking» virker vanskeligere og hardere. Det er XXL-versjonen av «Slaget i Hafrsfjord». Jeg vet ikke hvem som hadde ideen først, men den er bra.

- Kjenner ikke til det

Kopren forteller at det var én av TV Vests fotografer, som hadde «Slaget i Hafrsfjord»-ideen for flere år siden.

Jan Egil Ådland, daglig leder i Monster Format som står bak ideen til «Den siste viking», sier at selskapet utviklet ideen i januar 2013, og pitchet den til TVNorge en måned eller to senere.

- De som utviklet ideen har aldri hørt om «Slaget i Hafrsfjord». Viking-temaet er veldig populært om dagen, og mange har ideer med utgangspunkt i dette, så at det eksisterer liknende konsepter er ikke så overraskende. Det betyr bare at det er et interessant tema, sier Ådland.

TV Vest viste «Slaget i Hafrsfjord» for første gang i 2010. Nå planlegger de en femte sesong. Hvorvidt de skal reagere på at TVNorge nå leverer en påkostet konkurrent, tar de stilling til først etter kveldens premiere.

- Jeg ser at det er mange likhetstrekk, men må se litt mer av «Den siste viking» før jeg eventuelt reagerer på noe. Hvis det viser seg å være dønn likt, må vi vurdere om vi skal reagere. Den serien vi har laget er jo et åndsverk, sier Kopren.

- Barneskirenn

Samtlige av de tre Rogaland-alibiene blant deltakerne i «Den siste viking» kjenner til «Slaget i Hafrsfjord». De er enige om at det finnes likhetstrekk, men understreker at forskjellene er til stede.

- Begge er basert på vikingtida, så enkelte ord og uttrykk vil gå igjen, men jeg vil ikke kalle «Den siste viking» for en kopi. All respekt til TV Vest, jeg skulle gjerne ha prøvd meg i programmet deres, men som Petter Northug ville sagt; det blir et barneskirenn i forhold, sier Håkon Frahm Stokka (25) fra Sandnes.

- Det er noen likheter, det er det. Når det er sagt, er jeg sikker på at «Den siste viking» er bedre og mye tøffere, og så er det jo en mye større produksjon, sier «Den siste viking»-deltaker Mari Kogstad (24) fra Stavanger.

I likhet med Monster, sier også TVNorges kommunikasjonsdirektør Espen Skoland at de ikke var kjent med «Slaget i Hafrsfjord».

- Hva tenker dere om at likhetene er så påfallende?

- Ikke nødvendigvis beskyttet

Jurist Ole-Andreas Rognstad ved Universitetet i Oslo har spesialisert seg på opphavsrett.

Han sier at det må konkrete vurderinger til – av konkrete likheter – for å vite om et TV-konsept er beskyttet av åndsverksloven.

– Grunnregelen er at åndsverkets form og uttrykk er beskyttet, ikke de bakenforliggende ideene. Et konsept i seg selv er altså ikke nødvendigvis beskyttet av åndsverksloven, men kan være beskyttet av markedsføringsloven, sier Rognstad og legger til:

– Dersom to programmer bygger på den samme underliggende ideen, kan det være en del elementer som kan ha beskyttelse i åndsverksloven, eksempelvis sammenstillinger av elementer i et program, som design og interiør, eller hvis forskjellige elementer i konkurransen følger samme rekkefølge.

I 2009 ble TVNorge beskyldt for å ha kopiert det TV3-kjøpte konseptet «Halv åtte hos meg», med sitt «4-stjerners middag». Det endte i retten, der TVNorge ble frikjent.

- Dette viser at det skal en del til for å få beskyttelse for disse konseptene. Men det er ikke utelukka. Det blir et spørsmål om konkrete likheter.

Monday, February 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments