- Veldig urovekkende at ett parti i ett nordisk land kan bestemme hva andre skal lese

(Dagbladet): Det gikk ikke lang tid fra TV 2 Nyhetene påpekte at SAS’ nye magasin Scandinavian Traveler i en artikkel plasserer Vidkun Quisling på samme tidslinje som Carl I. Hagen og Frp, til nestleder Per Sandberg kalte artikkelen «avskyelig». I løpet av like kort tid hadde SAS beklaget artikkelen og besluttet å trekke nummeret.

- Den eneste unnskyldningen jeg kan finne, er at det er en svensk journalist, sa Frp-nestlederen til TV 2.

Prisbelønt

Den svenske artikkelforfatteren er imidlertid ingen hvem som helst. Per Svensson (58) har lang erfaring som journalist, og vant Det stora journalistpriset i 1997. Han har skrevet flere bøker, bl.a. om nettopp de ytterliggående høyrekreftenes frammarsj i Norden, og fikk i 2012 Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Etter flere år som storavisa Expressens kulturredaktør er han nå fast spaltist i Sydsvenska Dagbladet.

Da Dagbladet snakker med Svensson i kveld, har han nettopp landet på Kastrup etter å ha fløyet fra Stockholm med nettopp SAS.

- Scandinavian Traveler er allerede borte fra setelommene, konstaterer han.

SAS’ informasjonssjef Tormod Sandstø uttalte i går at Svenssons tekst framstår som «unyansert og generaliserende», ledsaget av en bildebruk som kan oppfattes uheldig. I kveld gjør Svensson det klart at samarbeidet mellom ham og redaksjonen i Scandinavian Traveler var utmerket, og at artikkelen er helt i tråd med hans ønsker.

- Jeg er skuffet over SAS, et stort og betydningsfullt flyselskap, og synes de bøyer seg lett. Men dette sier noe om det politiske klimaet i Skandinavia.

- Ubehagelig og urovekkende

At bladet nå er trukket etter Frp’s reaksjon, finner han urovekkende.

- Det låter som en dårlig spøk, og Sandbergs reaksjon framstår som litt barnslig. Men dette bekrefter på en måte nettopp det jeg skriver om – konsekvensene av at høyrepopulistiske partier kommer i maktposisjon, sier han, og utdyper:

- Det er ubehagelig og veldig urovekkende at ett parti i ett nordisk land kan bestemme hva andre skal lese. Frp bekrefter min hypotese om at disse partiene har uvilje overfor andres argumenter; det er karakteristisk for denne tradisjonen.

I den åtte sider lange artikkelen, kalt «Ytterste høyres framvekst», konstaterer Svensson at Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti og Frp nå besitter en makt «ytre høyre» aldri har hatt før, og prøver å analysere hvordan vi er kommet dit.

- Ingen konsekvenser

Forklaringen er todelt. På den ene side beskriver han fascistiske og nazistiske bevegelser i mellomkrigstida – som Quislings Nasjonal Samling. På den annen side beskriver han framveksten av protestpartier som Mogens Glistrups Fremskridtspartiet i Danmark og Anders Langes parti (seinere Fremskrittspartiet) i Norge.

Et viktig poeng er at røttene til den svenske høyrepopulismen – og dermed Sverigedemokraterna – er nærmere nazismen fordi Sverige aldri var okkupert, som Danmark og Norge. En arv fra krigen er at nasjonalisme og flaggbruk oppfattes mer positiv i Danmark og Norge enn i Sverige.

- Vil reaksjonene på din artikkel få konsekvenser for deg profesjonelt?

- Nei, ikke i det hele tatt, jeg er jo fast spaltist i Sydsvenskan og klarer meg fint. Jeg er mer bekymret for det politiske klimaet i Skandinavia, med Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna i posisjon, og Frp i regjering. Det er et ganske ubehagelig klima.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Scandinavian Travelers sjefredaktør Anna-Lena Ahlberg.

Det tilbaketrukne nummeret ligger i kveld fremdeles på nett. Artikkelen starter på side 72.

Sunday, December 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments