Varm kaffekopp til 49 cent ble gjenstand for en av tidenes mest omstridte rettssaker: Nå kan ny kvinne skape mer «gruff» for McDonald’s


(Dagbladet): Mange kjenner USA som et land der du kan «saksøke eller bli saksøkt for alt».

Mange av sakene fra over dammen kan av oss nordmenn oppleves som absurde.

Nå har en kvinne i Los Angeles saksøkt hurtigmatkjeden McDonald’s for et ukjent beløp etter at hun sølte en kopp kaffe over seg selv, skriver Los Angeles Times.

Paulette Carr fikk nemlig kaffekoppen sølt over seg etter at hun hadde bestilt kaffe på en McDonald’s drive-through. Ifølge klagen var lokket på kaffekoppen dårlig festet og datt av i kontakt med toppen av vinduet på bilen. Carrs sak minner usedvanlig mye om en sak som for 20 år siden vakte internasjonal oppsikt.

Sølte utover hele fanget

Da 79 år gamle Stella Liebeck i 1992 bestilte seg en kaffe via drive-throughen på en McDonald’s filial i Albuquerque i delstaten New Mexico, sølte hun varm kaffe over hele fanget, og gikk til sak mot hurtigmatgiganten.

Rettssaken har i etterkant blitt en av de mest omstridte og myteomspunnede sakene fra amerikanske domstoler.

Liebeck sølte kaffe på seg og fikk tredjegradsforbrenninger samt andre mindre forbrenningen som følge av den varme kaffen.

Saken vakte enorm oppmerksomhet verden over og Liebeck mot McDonald’s ble et høydepunkt i debatten om en endring i amerikansk lov erstatningsrett og klagesaker.

I den omstridte rettssaken kom det fram at Liebeck, som satt på med sitt barnebarn, fikk kaffen over seg inne i bilen da hun skulle tilsette fløte og sukker.

Hun satte koppen mellom beina, og da hun skulle ta av lokket fikk hun hele kaffekoppens innhold i fanget. Bilen sto da stille.

Kaffekoppen, som kostet under en halv dollar, skulle i ettertid bli gjenstand for en svært omstridt og omtalt debatt.

28 millioner

Etter forsøk på å komme til enighet om et sivilt krav mellom McDonald’s og Liebeck, gikk saken til domstolene.

En amerikansk jury tildelte Liebeck en svimlende sum på 2,9 millioner dollar i august 1994. Medregnet inflasjon, tilsvarer summen over 28 millioner norske kroner i 2014-penger.

160 000 dollar var gitt til kvinnen i erstatningspenger, mens 2,7 millioner dollar ble gitt til kvinnen som straff til McDonald’s.

Juryen regnet seg fram til at de 2,7 straffemillionene var to dagers inntekt av bare kaffesalget til McDonald’s.

I etterkant reduserte en dommer totalbeløpet til 640 000 dollar.

Deretter kom Liebeck og McDonald’s fram til en avtale seg imellom om et hittil ukjent beløp. Ifølge rapportene skal imidlertid beløpet ha vært rundt en halv million dollar.

- Jeg gjorde det ikke for pengene, men for at de skulle senke temperaturen på kaffen, så folk slapp å gå gjennom det samme som meg, sier Liebeck i et intervju vist i en dokumetar fra nettstedet retroreport.

Liebeck gikk bort i 2004, 91 år gammel.

«Gi meg én kaffedrikker i juryen, og du går derfra som er rik mann»

I etterkant et det blitt laget flere dokumentarer om rettsaken, og den har blitt et symbol på de store ressursene som blir brukt på saker som kan virke bagatellmessige.

Imidlertid er det bevist at Liebeck fikk brannskader som følge av den varme kaffen. Retroreport har også gjort et dypdykk i den over 20 år gamle saken og avdekket blant annet i sin dokumentar at McDonald’s hadde mottatt nesten 700 klager på varm kaffe i de ti årene i forkant.

Situasjonskomedien «Seinfeld» har også brukt en hel episode til å karikere saken. I episoden «The Maestro» fra 1995 fører karakteren Cosmo Kramer en rettssak mot en kaffesjappe for å ha solgt ham for varm kaffe.

Da Kramer spør den slu advokaten i serien, Jackie Chiles, om de har en sjans til å vinne sier Chiles:

«Om vi har sjans? Gi meg én kaffedrikker i den juryen, og du går derfra som en rik mann!»

Saken har med andre ord blitt mobbet for å være et kroneksempel for hvordan det amerikanske rettssystemet kan utnyttes.

Ifølge retroreport har imidlertid professor ved Wake Forest University John Llewelynn kalt saken for «den mest misforståtte i USAs historie», og nettstedet rettferdiggjør i høyeste grad Liebecks sak.

«Hot content»

I HBO-dokumentaren «Hot Coffee» blir det avslørt at McDonald’s-arbeidere fikk instruksjoner om å lage kaffe mellom 82 og 88 grader varm, noe som ifølge dokumentaren er langt varmere enn hva du får i kaffetrakteren hjemme.

Temperaturen er likevel standarden i bransjen, og McDonald’s serverer fortsatt kaffen sin god og varm.

Disse argumentene brukte også Liebecks advokater i rettssalen. De argumenterte også for at advarselen om varmt innhold i koppen ikke var tilstrekkelig på take-away kaffekoppen. En slik advarsel skal visstnok ha blitt mer synlig på McDonald’s-kopper i etterkant.

Det er også diskutert hvor mange lignende saker Liebecks kan ha generert i ettertid, enten det gjelder varm drikke eller ikke.

Så spørs det om Paulette Carr i Los Angeles får erstatningen hun mener hun har krav på. Det skal imidlertid påpekes at kjernen i Carrs sak er at lokket på kaffekoppen ikke var tilstrekkelig festet.

Friday, January 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments