Var ungdomskriminell, ble president, og er i ferd med å rive Ukraina i stykker

KIEV (Dagbladet): Det begynte med en løgn.

Men det kan ende med et sannhetens øyeblikk som kan komme til å stå spikret i det unge landet Ukrainas historie.

Desperat tilbud

Dette er historien om hvordan den ungdomskriminelle Janukovitsj, som sonet flere år i fengsel, som forfalsket valget i 2004, og som er edderkoppen i et forretningsnettverk av styrtrike menn som ranet verdiene i Ukraina da Sovjetunionen forsvant, kan tape alt.

Han har trolig ikke lenger andre utveier for å overleve politisk enn å prøve og opphøye seg til diktator og bruke hæren mot folket.

I går kveld gjorde Janukovitsj et desperat grep for å redde skinnet, ved å tilby en av opposisjonslederne, Arsenij Jatsenjuk, jobben som statsminister i en ny regjering.

Dagbladet har snakket med kilder på Maidan-plassen som opplyser at tilbudet trolig vil bli avvist. Men at døra ikke lukkes helt. Dialogen fortsetter. Opposisjonen vil kreve mer konkrete løfter hvis de skal ta oppgaven med å lede regjeringen mens Janukovits sitter som president.

«Leve heltene»

Den ukrainske hovedstaden Kiev er i opprør. Da Dagbladets utsendt spiste middag på en restaurant i sentrum i Kiev i går ble samtalene rundt bordene stadig vekk avbrutt av tilfeldige menn som sa høyt: «Leve Ukraina».

Som svar kom det et kollektivt talekor fra alle bordene: «Leve heltene». Det var revolusjonen som talte. I kor.

Heltene er de som holder stand på Maidan-plassen i sentrum av byen, slik de har gjort i snart to måneder. Heltene er de som med stort mot har sloss mot politi og spesialstyrker for å presse fram en situasjon der Janukovitsj må skrive ut nyvalg, et valg han ifølge alle menigsmålinger vil tape stort.

En sint kosakk

- Jeg er her fordi Janukovitsj dreper studenter. Det er en plikt for meg som kosakk. Vi skal vinne, og den korrupte Janukovitsj må bort, sier Volodimir Prisjasjnuk.

Han er ataman, militær leder, for kosakkene i Lutsk, en av byene der opposisjonen har kastet ut sentraladministrasjonen og tatt makta i løpet av de to siste dramatiske dagene.

- Det blir seier. Se, folket står samlet, sier atamanen fra Lutsk. Han snakker med tung autoritet.

For det er drapet på fem mennesker på onsdag, og innføringen av rigorøse lover for å slå ned på demonstrasjoner i forrige uke, som har gitt opprøret den drepende kraften det nå ser ut til å ha.

En ting er at Janukovitsj er korrupt, og at domstoler blir brukt til å gi hans forretningsnettverk, populært kalt «familien», fordeler der de er i konflikt med andre forretningsnettverk.

En annen ting er at korrupsjonen for vanlige mennesker som må ha med myndighetene å gjøre er galopperende.

Men noe helt annet var det da Janukovitsj fikk vedtatt de langt på vei diktatoriske lovene mot demonstrasjoner, og da politiet begynte å drepe.

Da våknet Volodimor Prisjasjnuk, og mange med ham. Da var det virkelig alvor.

Malte seg inn i hjørnet

For dette er historien om presidenten som malte seg inn i et hjørne, og tok gale avgjørelser hele tida mens han malte.

Det begynte med at Viktor Janukovitsj 28. november ikke skrev under på samarbeidsavtalen med EU.

Allerede dagen etter var det store demonstrasjoner mot avgjørelsen, for avtalen med EU hadde ifølge meningsmålinger nesten 100 prosent oppslutning i Vest- og Sentral-Ukraina, og 60 prosent oppslutning i Øst-Ukraina, der folk tradisjonelt føler seg sterkt knyttet til Russland.

Janukovitsj svarte med vold. Han sendte de beryktede elitestyrkene Berkut mot demonstranter etter at 300 000 hadde deltatt på demonstrasjonene i Kiev.

Resultatet var et sjokk, for bilder viste brutal vold, også mot demonstranter som for lengst lå nede.

Ved juletider var det langt færre demonstranter til stede på Maidan-plassen, og kulda gjorde at lufta i den revolusjonære ballongen var i ferd med å gå ut.

Men så – 1. juledag – ble Maidan-aktivisten og journalisten Tetiana Tsjornovol brutalt banket opp av tre menn. Mistanken gikk straks til sikkerhetstyrkene, og igjen blusset demonstrasjonene opp.

Så var igjen kulde og utmattelse i ferd med å kvele det ukrainske opprøret. Men da fikk Janukovitsj vedtatt lovene som er spesiellaget for å slå ned demonstrasjoner, og som folk frykter vil bli brukt til å slå ned demonstrasjoner etter presidentvalget om et år.

Det er et valg som Janukovitsj enda en gang må forfalske for å vinne. Men hvis han trenger det så har han til neste år lover som er skreddersydde for å knuse enhver motstand. Hvis ikke…

Regimet rakner

Det er det det handler om når tusener av mennesker holder stand på Maidan-plassen til enhver tid, og titusener – eller hundretusener – kan mobiliseres med et tastetrykk på mobiltelefonen.

Regimet til president Viktor Janukovitsj ser nå ut til å rakne fra flere kanter samtidig. Byen Vinnytsia var den siste der opposisjonen tok kontroll i går. Der skal flere hundre offiserer fra Berkut ha sluttet seg til opprørerne. Minst ti byer skal nå være under opprørernes kontroll.

Også flere parlamentarikere fra Janukovitsj parti, Regionenes parti, har sluttet seg til opposisjonen.

I «hovedstaden» i Vest-Ukraina, Lviv, og i flere ande byer, skal partiorganisasjonen av Regionenes parti ha opphørt å eksistere.

Det er status – så langt – for presidenten som de siste ukene flere ganger har spent bein på seg selv.

Sunday, January 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments