Væpnede menn tatt med titusener «ja»-stemmesedler som var ferdig utfylt

(Dagbladet): Ukrainske militære styrker skal ha gjort oppsiktsvekkende funn da de stanset en bil med tre væpnede menn, melder ukrainske medier.

I bilen gjorde de funn av flere titusener – muligens opptil 100 000 – stemmesedler for søndagens folkevalg i Øst-Ukraina, melder Kyiv Post. Samtlige skal ha vært ferdig utfylt, med et kryss under «ja» til selvstyre.

Erklært ulovlig

En video lagt ut på YouTube viser beslaget. I videoen får man også se at det ble gjort våpenbeslag. De tre væpnede mennene skal ha blitt tatt med fire pistoler, en kalasjnikov-rifle og ammunisjon.

De tre mennene blir i ukrainske medier beskrevet som «væpnede terrorister». Den planlagte folkeavstemningen i Øst-Ukraina har blitt erklært ulovlig av makthaverne i Kiev, og har ellers møtt fordømmelse internasjonalt.

Folkerepublikken Donetsk er allerede blitt erklært av de prorussiske separatistene som har satt Sørøst-Ukraina på hodet våren 2014, og ifølge NTB beskrives spørsmålet på de hjemmelagde stemmesedlene som vagt. Det kan tolkes som en avstemning om uavhengighet, mener internasjonale eksperter.

- Støtter du avgjørelsen om selvstyre som Folkerepublikken Donetsk har tatt, spør stemmesedlene.

Tvilsomt valg på lavbudsjett

Den selvutnevnte valgkomiteen innrømmer at valgfusk er fullt mulig, og at det ikke er noe helt vanlig valg som skal avholdes.

- Okay, det er ikke i tråd med loven, men det er den eneste utveien, sier lederen Roman Lyagin.

- Essensen er at dette er et folkevalg, avholdt av enkle folk uten penger, sier han videre.

Separatistene i Donetsk hevder de bare har brukt rundt 10 000 kroner på folkeavstemningen. 8000 hryvnja, eller like over 400 kroner, har gått til skriverblekk. De tre skriverne som skal skrive ut stemmesedlene, er innlånt.

Stemmesedlene bærer en liten illustrasjon, men ingen spesielle merker forhindrer ellers kopiering.

Noe som svekker valgets troverdighet enda mer er at listen over velgere er to år gammel. Separatistene har erklært at det ikke er noe minimumskrav til oppmøte for at resultatet skal være gyldig, ifølge NTB. I tillegg får ingen observatører følge med.

Sunday, May 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments