«Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel»

(Dagbladet): I helga gikk som kjent Østerrike av med seieren i Eurovision Song Contest 2014 i København.

Det har også avisa Verdens Gang fått med seg.

På lederplass i papiravisa i dag skriver VG:

«Den skjeggete dame vant Melodi Grand Prix. Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel».

- Utrolig pinlig

Bård Nylund, leder for landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, mener VGs standpunkt er pinlig.

«Er dette nivået deres, Hanne Skartveit? Så utrolig pinlig», skriver han på Twitter til avisas politiske redaktør, og legger ved et bilde av lederkommentaren.

Det var med låta «Rise Like A Phoenix» at artisten Conchita Wurst (25) hentet stemmer fra hele Europa.

Men det er ikke bare etter seieren Conchita Wurst har blitt et kjent navn. Wurst, som egentlig heter Tom Neuwirth, har fått mye oppmerksomhet for sitt lange hår, både på hodet og i ansiktet.

Mange har trykket Østerrikes vinner til sitt bryst, nettopp på grunn av at hun kjemper mot diskriminering.

- Malplassert og umusikalsk

Til Dagbladet utdyper Nylund:

- Jeg skjønner at dette er ment som humor, men jeg syns det blir veldig malplassert og umusikalsk på en mandags morgen etter Melodi Grand Prix, spesielt etter all hetsen vinneren har fått i løpet av helgen, sier han, og legger til:

- Jeg syns det er uintelligent av Norges største avis å sammenligne folk med dyr, spesielt når dette gjelder en minoritet i samfunnet.

Også likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har uttrykt sin misnøye med VGs kommentar.

«La VG gå på sirkus med sine forhistoriske fordommer. Vi andre sier som MGP-vinneren: Vi er ustoppelige!», skriver hun på Twitter.

Tar selvkritikk

Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG sier avisa har fått reaksjoner i dag på minilederen.

- Den var ment som en kritikk av de fordommer folk har ved å henspille på tidligere sirkushistorie hvor folk som var annerledes ble stilt ut på sirkus. Vårt mål var altså å harsellere over fordommer, sier Skartveit til Dagbladet.

VGs politiske redaktør ser imidlertid at minilederen blir lest helt motsatt av hvordan den var ment.

- Vi ser at den blir misforstått, og da har vi ikke vært tydelige nok. Vi er og skal være sterke forsvarere av et mangfoldig samfunn, og det er vårt oppdrag å bekjempe fordommer. Det som står på side to og tre i VG er mitt ansvar som politisk redaktør, sier Hanne Skartveit.

- Vi er ustoppelige

Russland er blant de som har uttrykt sin tydelige misnøye over at Wurst deltar i Eurovision. Da 25-åringen møtte pressen etter at seieren var klar, ga hun en tydelig beskjed til Russlands president Vladimir Putin:

- Jeg vet ikke om han ser på. Men hvis han gjør det, tror jeg at jeg har sagt det tydelig: Vi er ustoppelige, sa hun da.

Da det ble kjent at hun vant, førte det til ekstra homo-hets i Russland, der blant annet politikeren Vladimir Zjirinovskij uttalte at at seieren er «slutten på Europa».

Russisk lov sier at all homoseksuell propaganda er ulovlig, og homofile og lesbiske i Russland er daglig gjenstand for hets og vold. Det er heller ikke lov for homofile og lesbiske i Russland å vise sin seksualitet offentlig.

Likevel stemte russiske tv-seere tredje mest på den østerrikske artisten, mens fagjuryen bare hadde Conchita Wurst på 11. plass.

Monday, May 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments