- Utbruddet begynte forsiktig og utviklet seg

(Dagbladet): I over ei uke har man fryktet et større vulkanutbrudd på Island.

Hvert døgn er det blitt registert mer enn tusen jordskjelv ved vulkanen Bardarbunda. Veier er blitt stengt og mennesker evakuert.

I natt ble det registert et utbrudd. Advarselen for luftfarten er hevet til rødt, men ingen vulkansk aske er blitt oppdaget, opplyser islandske myndigheter, ifølge Reuters.

Stort utbrudd

På Papa New Guniea er situasjonen den motsatte. Der har nemlig vulkanen Tavurvur våknet til liv og hatt et voldsomt utbrudd.

Lava og aske er blitt slunget opp i luften – noe som igjen har hatt konsekvenser for flytrafikken i området.

Australske myndigheter har utstedt advarsel mot å fly over området, og flere av rutene til flyselskapet Qantas er omdirigert for å unngå askeskyen som fredag steg høyt over vulkanen, melder NTB.

Ifølge australske myndigheter har flere lokalsamfunn rundt Mount Tavurvur blitt evakuert etter vulkanens voldsomme utbrudd, i Rabaul-distriktet på East New Britain Island. Andre har fått ordre om å holde seg innendørs, for å unngå asken fra vulkanen, melder ABC News.

Utbrudd også i fjor

- Utbruddet begynte forsiktig og utviklet seg sakte til et strombolsk utbrudd som slynger ut glødende materiale fulgt av høye smell og langvarig buldring, opplyser det lokale vulkanobservatoriet i byen Rabaul.

Tavuvur hadde sitt forrige utbrudd i fjor.

 I 1994 førte et stort vulkanutbrudd til at hele landsbyen Rabaul ble ødelagt. Utbruddet den gangen skjedde samtidig som at en annen, nærliggende vulkan, Mount Vulkan, hadde utbrudd.

Friday, August 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments