USA sender hangarskip mot Irak

(Dagbladet): Det er Reuters som nå melder at USAs forsvardepartement skal sende hangarskip til Persiabukta, i påvente av en eventuell militær innsats i området.

Kan bistå Irak

President Barack Obama sa fredag at han ikke ønsker å gå inn i Irak med soldater, men at USA kan bistå i kampen mot islamistene, dersom irakiske myndigheter selv viser vilje til å få slutt på kampene.

- USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa Obama.

Samtidig varslet han at hans nasjonale sikkerhetsteam skulle forberede flere tiltak som kan hjelpe og støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene. Og i dag bekrefter Pentagon og forsvarsminister Chuck Hagel at USA vil sende et hangarskip mot Persiabukta og Irak.

Opprørere vil ta Bagdad

Det er den fryktede sunnimuslimske grupperingen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som ansees å stå bak den overraskende offensiven i Nord-Irak. Gruppen, som har rykte på seg for å være så brutale at selv al-Qaida tar avstand fra dem, har allerede kontroll i Iraks nest største by Mosul og Saddams hjemby Tikrit.

De sier de nå skal ta Bagdad, som et ledd i sitt mål om en islamsk stat på tvers av dagens etablerte landegrenser.

Men i dag, etter å ha tapt store områder til ISIL i flere dager, melder den irakiske hæren at de har roet ned islamistenes frammarsj.

Vil skape islamiststat

ISIL har nå kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, kalt «Jihadistan».

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Saturday, June 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments