USA har advart mot denne spesielle dagen

(Dagbladet): «Ekstreme islamister kan regne Laylat al-Qadr (Maktens natt) som spesielt lykkebringende for et terrorangrep. (…) ekstremister spesielt mener at himmelens porter blir åpnet for dem når de fører «jihad» for å forsvare islam.»”

Viktig symboldag i dag

Det står i en rapport det amerikanske kontraterrorsenteret National Counterterrorism Center kom med i 2009. al-Qadr, som også kan oversettes som «skjebnenatta» faller i år på fredag 25. juli – altså dagens dato.

Forstanderen i Rabita-moskeen, Basim Ghozlan, forklarer til Dagens Næringsliv at dette er natta Koranen ble åpenbart for Mohammed.

I rapporten beskriver amerikansk etterretning hvordan den muslimske fastetiden Ramadan brukes av ekstreme islamister til å føre «jihad» – eller hellig krig – mot ikke-muslimer.

I årets utgave av kontraterror-rapporten framkommer det ikke noen farer ved Laylat al-Qadr, men den er opprført fredag 25. juli.

NRK har omtalt den symbolske merkedagen, og terrorforsker Atle Mesøy sier til kanalen at slike merkedager ofte blir brukt av terrorister ved valg av dato for aksjoner.

- Religiøse symboldager virker å være svært viktig for slike grupper. De forholder seg til et symbolunivers, og jo mer de kan styrke symbolverdien jo bedre er det, sier han.

- God dag å dø matyrdøden

CNNs terrorekspert Peter Bergen skrev i fjor om hvordan amerikanske myndigheter slo alarm i forbindelse med den symbolske dagen i fjor, da de sendte ut en advarsel til 22 ambassader og konsulater i 17 land i Midtøsten, Nord-Afrika og i Sør-Asia.  

- Det er også sett på som en spesielt god dag å dø martyrdøden på, skriver han.  

Bergen påpeker at ekstremister forsøkte å angripe et selvmordsangrep mot det amerikanske krigsskipet USS The Sullivans på den symbolske dagen i 2000. Dette angrepet ble avverget, men ti måneder seinere ble USS Cole angrepet med en «selvmordsbåt». 17 amerikanske liv gikk tapt.

Osama bin Laden skal ha skrevet under sitt testament «skjebnenatta» i 2001, da han fryktet at han ville bli drept mens kampen om Tora Bora pågikk i Øst-Afghanistan.

Flere moderate muslimer reagerte på Bergens analyse, og Hussein Rashid skrev på CNNs sider at slike koblinger lar ekstreme islamister definere hva Islam faktisk er.

Massiv terroraksjon avverget

For en drøy uke siden kom det fram at hæren i Libanon har mobilisert kraftig i grenseområdene til Syria etter at amerikansk etterretning varslet sine libanesiske kolleger om en stor terroraksjon.

Saken ble først kjent i avisa As-Safir, som skrev at ekstreme islamister planla en massiv bakkeoperasjon med hele 2000 islamister under Laylat al-Qadr – skjebnenatta.

Planen skal ha vært å kidnappe så mange libanesere som mulig, for deretter å gjøre et fangebytte. Angriperne skal også ha planlagt å utføre en stor massakre i byene nær grensa til Syria, og på den måten trekke Libanon inn i en sekterisk krig, ifølge Daily Star.

Friday, July 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments