Unngår du fellene er Berlin en av verdens beste byer å shoppe i

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Berlinmuren, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie. Berlin er full av historiske severdigheter som det så å si er umulig å ikke få med seg.

Informasjon om de ulike attraksjonene blir regelrett kastet mot deg – fra hotellkartene, bussreklamene og menyen på hjørnekafeen.

Det du derimot ikke får mye informasjon om, er hvor du finner den gode shoppingen.

For Berlin er én av verdens beste shoppingbyer – så lenge du vet hvor du skal gå.

- Hold deg i øst

Med sine 892 kvadratkilometer virker Berlin kanskje avskrekkende stort, men mange bydeler og et klart shoppingskille mellom øst og vest gjør at det er enklere å finne fram enn du tror.

Mens du i vest finner de vanlige luksus- og kjedebutikkene, er øst fylt av trendy, lokale designere, kule vintagebutikker og fantastiske frokost- og brunch-kaféer.

Beskjeden fra Herbert Hofmann, innkjøper for butikken Voo Store i bydelen Kreuzberg, er i alle fall klar: Hold deg i øst.

- Har du bare én helg i Berlin, så bør du droppe kjøpesentrene og de overfylte shoppinggatene. Berlin er kjent for sine skjulte bakgårdsbutikker- og restauranter, så finner du dem får du en fantastisk shoppingopplevelse som skiller seg klart fra andre byer, sier han til Dagbladet.

Ifølge Hofmann er det byens lokale designerne som skal ha æren for at Berlin nå har seilt opp som en ny shoppingfavoritt i Europa.

- Tendensen er ganske ny, og det er mange andre storbyer i Europa som har klart å markere seg på motekartet før Berlin.

- Men nye shoppingkonsepter og tilnærminger til mote har gjort Berlin interessant også for mote- og shoppingturistene. Takket være «crazy» ideer og lave leiekostnader, sier han.

Kreuzberg

• Hofmanns Voo Store
Ligger i Oranienstraße i Kreuzberg, og har vært på favorittlister til både Vogue og ELLE.

På stativene henger klær fra «rimelige» merker som Cheap Monday side om side med dyrere og trendy merker som A.P.C, Carven og Wood Wood, i tillegg til at du kan fråtse i sko, smykker og annet tilbehør fra merker som Nike, Adidas, New Balance og Maria Black.

Skulle du eller kortet (ja, det er ganske dyrt her) trenge en pause, har butikken også en liten sjarmerende kafé med kaffe og annet småsnacks. Berlin-idyll!

T-banestopp: Kottbusser Tor
Oranienstraße 24
Man-lør: klokka 11-20

Sing Blackbird
Sett bort fra Voo Store, er Kreuzberg stedet du kan gjøre gode vintagekupp. En av våre favoritter er Sing Blackbird, en vintagebutikk/kafé som spesialiserer seg på bruktklær av god kvalitet (uten sport av mugglukt) fra 70-, 80- og 90-tallet. Er du for eksempel på jakt etter en klassisk trenchcoat til høsten og vinteren, kan artikkelforfatteren skrive under på at dette er stedet å lete.

T-banestopp: Schönleinstraße
Sanderstraße 11
Man-søn: klokka 12-20

Mitte

Området berlinere flest regner som det mest trendy shoppingområdet, er Mitte.

Her kommer shoppingråd nummer to: Ikke gå i den fella å tro at du rekker over alle bydelene på én dag.

De store avstandene gjør at det så å si umulig, med mindre du er interessert i en saftig taxiregning. Men, tilbake til Mitte. Med sine trange gater og kule kafeer på hvert gatehjørne, er denne bydelen også den mest sjarmerende.

Er målet å komme hjem med noe helt unikt i bagasjen, er Mulackstraße, Alte Schönhauser Straße og Torstraße perfekt med sine up and coming-designere og små, søte vintagebutikker.

• Das Neue Schwarz
Én av de beste, er Das Neue Schwarz. Med en blanding av vintage og brukte/ubrukte klær, sko og vesker fra kjente designere som Helmut Lang, Margiela og Raf Simons, er sjansen stor for at du kan gjøre et merkekupp eller to.

Er du på jakt etter en elegant, men «edgy» coctailkjole til den neste festen, er dette definitivt stedet for deg. Dette er imidlertid vintage i det øvrige prissjiktet, så ikke forvent deg plagg til én og to euro – i alle fall ifølge butikkinnehaver David Sanchez.

- Den største feilen du kan gjøre, er å tro at alt skal være superbillig. Mange turistguider skriver side opp og side ned om billige Berlin, men det var på 90-tallet. Vi har vintageklær til en god pris, men ikke til én euro, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Kunden vår er den typiske berliner som elsker mote, men som ikke har lyst å bruke mye penger på klær. Vi har også kunder med mye penger, som bare vil se unike ut, som mikser dyrt og billig, sier han.

T-banestopp: Rosa-Luxemburg-Platz eller Weinmeisterstraße
Mulackstrasse 38
Man-lør: klokka 12-20

• Made in Berlin
Den mest omtalte vintagebutikken i Berlin, er derimot Made in Berlin. Eller, det finnes to av dem – én i Friedrichstraße og én i Neue Schönhauser Straße.

Her finner du alt mellom himmel og jord, som jakker, jeans, glorete tyllskjørt, sko og vesker fra 1960-tallet og fram til i dag. Her er det mye klær, så det tar litt tid å komme seg gjennom alle stativene.

Og et aldri så lite tips til slutt: Er du i byen på en tirsdag, så lønner det seg å ta turen innom, siden de da har tjue prosent rabatt på alt fra tolv til tre.

T-banestopp: Weinmeisterstraße
Neue Schönhauser Straße 19 eller Friedrichstraße 114A
Man-lør: klokka 12-20

• Superconscious Store
Mitte har imidlertid mer enn bare vintage. Har du lyst å kopiere Berlin-hipsterne, er butikken Superconscious Store noe for deg.

Her finner du streetwear og annet tilbehør for begge kjønn fra relativt ukjente europeiske designere som The Hentsch Man, Kele, Rains og Cuisse de Grenouille, og sneakers fra mer kjente merker som Nike, Adidas, Asics og Reebok.

T-banestopp: Rosenthaler Platz
Weinbergsweg 22
Man-lør: klokka 11-20

• Baerck
En annen favoritt er Baerck, hvor du finner klær fra lokale Berlin-designere som Isabell de Hillerin og Reality Studio, samt skandinaviske designere som Henrik Vibskov, Minimarket og Stine Goya. Minimalistisk og fint!

T-banestopp: Rosa-Luxemburg-Platz eller Weinmeisterstraße
Mulackstraße 12
Man-lør: klokka 12-20

• & Other Stories
Er du i det mer kommersielle hjørnet, er det ingen grunn til å forflytte seg. Bare et par kvartaler lenger ned kan du velge og vrake i mer kjente merker som American Apparel, Acne, Cos og Wood Wood, i gatene Münzstraße, Neue Schönhauser Straße og Rochstraße.

Én av våre største favoritter er H&Ms high end-lillesøster & Other Stories, som dessverre ikke har funnet veien til Norge ennå. Den svenske kjeden har gjort seg kjent for sine rene linjer og tidløse snitt, og er perfekt for deg med den småandrogyne, minimalistiske skandinaviske stilen.

Dette er basisplaggenes mekka. Tror du imidlertid at du kommer til H&M-priser, så blir du nok litt skuffa. Her er det hakket dyrere, men klærne er også av bedre kvalitet.

T-banestopp: Weinmeisterstraße
Neue Schönhauser Straße 15
Man-lør: klokka 11-20

Prenzlauer Berg

Er du lei av handlegatene, er markedene neste stopp. Berlin er verdenskjent for sin markedskultur, så har du sjansen og været er fint bør du absolutt dra innom et loppemarked eller to.

Et av de største er markedet i Mauerpark, i bydelen Prenzlauer Berg. Hver søndag siden 2004 har berlinerne pakket med seg loppene sine og tatt turen til parken som ligger midt i den tidligere «dødssonen» mellom øst og vest.

Foruten å kunne vandre langs de tretti meterne av berlinmuren som fortsatt går gjennom parken, finner du her alt fra kuriøse vinylplater og vintageklær til interiørartikler og tysk gatemat.

Artikkelforfatter fikk blant annet med seg en hjemmedesignet lysestake og altfor mange tyske vafler med melis. NB! Her er det åpent for alle som vil selge noe, så du vil komme over mye rart.

T-banestopp: Ebertswalder Straße
Mauerpark, Prenzlauer Berg
Søn: klokka 9-17

Vest-Berlin

Selv om berlinerne vi har snakket med ber oss holde oss unna de typiske shoppinggatene i byen, tar vi likevel med et lite avsnitt.

De største og mest turistifiserte gatene er Kurfürstendamm (Berlins Champs-Élysées), Tauentzienstraße og Friedrichstraße.

Her finner du de store luksusmotehusene som Prada, Burberry og Saint Laurent side om side med vanlige kjedebutikker som Zara, Cos og Urban Outfitters. I Tauentzienstraße finner du også Kaufhaus des Westens (KaDeWe), Europas største varehus etter Harrod’s i London.

Du vil alltids finne det du er på jakt etter i disse gatene, men berlinerne har rett i at de er stressende folksomme og upersonlige.

T-banestopp:
• Kurfürstendamm: Kurfürstendamm eller Uhlandstraße
• Tauentzienstraße: Wittenbergplatz
• Friedrichstraße: Stadtmitte
Man-lør: klokka 10-18 (20)

Thursday, December 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments