Unik video: Filmet sønnens bankende hjerte

(Dagbladet): Lucas Reynolds (2) fra Derby i England ble født med en hjertefeil og skader på tarmene, som førte til at han bare tolv dager gammel måtte gjennom en åpen hjertekirurgi.

En operasjon legene mente den lille gutten bare hadde 50 prosent sjanse til å overleve.

Etter operasjonen fikk babyen EMCO-behandling, som gir mekanisk støtte av hjertefunksjonen, og benyttes for å bedre blodgjennomstrømningen i organismen i faser hvor hjertets egen pumpekraft er redusert.
 
- Det brukes alltid under selve inngrepet og blir i noen tilfelle påkrevd også de første dagene etter inngrepet mens pumpefunksjonen bedrer seg, sier Erik Thaulow, dr.med. og seksjonsoverlege ved Barnehjerteseksjonen ved barneklinikken på Rikshospitalet.

Åtte uker gammel var den lille gutten endelig sterk nok til å reise hjem fra sykehuset.

- Ble helt knust

Men i vinter fikk foreldrene Fiona og Jason Reynolds beskjed om at blodstrømmen til sønnens hjerte ikke var god nok. En ny åpen hjerte-operasjon var nødvendig for å utvide to-åringens arterier slik at blodet kunne flyte lettere.

- Vi var klar over at to andre barn, som vi hadde blitt kjent med etter alle sykehusbesøkene, ikke overlevde sin andre operasjonsrunde, forteller mamma Fiona til Mirror.

Operasjonen ble en utfordring for Lucas. Etter sju timer på operasjonsbordet ble han lagt til overvåking på intensivavdelingen, men da han fikk hjertestans måtte legene åpne ham opp igjen.

- Vi ble helt knust, og tenkte: «Hvorfor lar vi ham gjennomgå dette?»

- Men han ga aldri opp, og er en skikkelig «fighter», sier Fiona.

- Nervepirrende

Da den lille gutten igjen ble lagt på intensivavdelingen, var det ti centimeter lange snittet i brystet hans fortsatt åpent.

I to dager lå toåringen i sykesenga med åpent bryst, og foreldrene kunne se rett inn på det bankende hjertet hans.

- Det var en nervepirrende opplevelse, forteller foreldrene, som filmet sønnens åpne bryst og bankende hjerte.

Foreldrene har nå valgt å dele sin historie, og videoen de tok opp, med omverdenen.

Årsaken til at legene ikke sydde igjen snittet umiddelbart etter operasjonen var for å få hovenheten i Lucas’ hjerte til å gå ned.

Seksjonsoverlege Erik Thaulow sier at det er sjeldent de ser nøyaktig slike tilfeller i Norge.

- Hos oss lukkes huden til over den «åpningen» som er i brystveggen. Ved å la brystbeinet forbli åpent er det bedre plass til et utvidet hjerte de første dagene etter inngrepet.

- Vi pleier ikke å kunne se selve hjertearbeidet slik det framstilles i denne videoen, sier han.

Lavere risiko

Thaulow påpeker at det er viktig at nyopererte beskyttes mot infeksjoner.

- Ved at huden lukkes til mens beinet ikke er lukket til, oppnår vi det samme med liten risiko. Oftest lukkes brystbeinet etter to, tre dager.

Han forklarer at det er påvist fordelaktig å benytte «åpen brystkasse» etter hjerteoperasjoner.

- Det har vist seg å bidra til å gi hjertet bedre arbeidsbetingelser de første dagene etter inngrepet. Vi benytter ikke «åpen brystkasse» mer enn andre land.

Kviknet raskt til

Til tross for det åpne brystet, kviknet den lille gutten snart til i sykesenga, og var mest ivrig på å gjøre som toåringer flest.

- Selv da hjertet hans fortsatt var utsatt prøvde han å komme seg opp og ut av senga, og vi måtte holde ham nede slik at han ikke skulle skade seg.

I dag er Lucas helt frisk.

Lucas’ hjertefeil ble ikke oppdaget under svangerskapet, men ved fødselen, da legene fant en bilyd på hjertet hans. Siden fødselen har han gått til regelmessige kontroller på sykehuset.

- Han har latt oss gjennomgå en del forferdelige og skremmende opplevelser siden han ble født, Lucas skjønner ikke betydningen av det å gi opp. Han gjør definitivt ingenting halvveis, sier guttens mamma.

Friday, April 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments