Ukrainsk politi skal spyle demonstranter i minus 20 grader

(Dagbladet): Hastevedtak i den ukrainske regjeringen i dag tillater at politiet tar i bruk vannkanoner og en rekke andre våpen mot demonstranter. Det viser dokumenter publisert på regjeringens hjemmesider.

I dag er det rundt ti minusgrader i Kiev, men i løpet av et par dager skal gradestokken kryper ned til minus 20 grader.

Samtidig melder flere ukrainske journalister, blant annet Katya Gorchinskaya i Kyiv Post, at kolleger i sentrum har fått en advarsel om å fjerne seg innen klokka 16:00 lokal tid, 15:00 norsk tid.

Butikker, banker og skoler i byen skal ha fått beskjed om å stenge samtidig, ifølge en rekke ukrainere via sosiale medier. Dette er så langt ikke bekreftet fra offisielt hold.

Store demonstrasjoner har pågått i Kiev siden slutten av november i fjor, da det ble klart at landets regjering valgte vekk en samarbeidsavtale med Den europeiske union til fordel for et tettere samarbeid med Russland.

Ukraina var tidligere en del av Sovjet, men har siden 90-talletvært den mest vestlige og demokratiske av de tidligere kommunistiske republikkene.

Tre døde

Så langt i dag er tre demonstranter meldt døde, etter at volden i Kievs gater har tatt seg voldsomt opp det siste døgnet.

Bilder av to av dem sirkulerer i sosiale medier, men ingen identiteter er fastslått fra offentlig hold. Den tredje skal ha falt ned fra et bygg og dødd av skadene.

Bensinbomber, stein, gasspistoler og gummikuler har flydd mellom den voldelige delen av aksjonistene i Kievs gater og politiet i over et døgn. Opptøyene startet samtidig at regjeringen innførte en rekke lover myntet på å kvele de fredelige demonstrasjonene som har pågått i landet siden slutten av november.

Norges utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på innføring av lovene:

- Jeg oppfordrer ukrainske myndigheter til umiddelbart å omgjøre lovene som er blitt innført. Disse lovene sverter Ukrainas internasjonale omdømme og fører landet inn på en farlig vei, bort fra demokrati og fri meningsytring, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Holdt møte med opposisjonen

Ukrainas president Viktor Janukovitsj møtte onsdag tre av landets opposisjonsledere for å diskutere krisen i landet, melder NTB.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko er en av opposisjonslederne som deltok, en annen er Arsenij Jatsenjuk. Konkret hva de snakket om, er foreløpig ikke kjent.

Janukovtisj lovte i forkant av møtet at omstendighetene rundt dødfallet til tre demonstranter tidligere på dagen vil bli gransket.

Statsminister Mykola Azarov har tidligere sagt at politiet ikke er bevæpnet med skytevåpen.

USA trakk tilbake visum

Den amerikanske ambassaden i Kiev annonserte i dag at USAs utenriksdepartement har trukket tilbake en rekke visumer utstedt til dem de mener er ansvarlige for og involverte i volden fra det ukrainske maktapparatet sin side.

Ambassaden ville ikke offentliggjøre noen liste over hvem som mistet visum, fordi alle slike visum i utgangspunktet er unntatt offentligheten.

EU vurderer sanksjoner

I en uttalelse sier EU-kommisjonens president at den ukrainske politiske ledelsen og president Viktor Janukovitsj har det hele og fulle ansvar for at krisen har eskalert.

- Vi er rystet over at demonstranter er drept og vi beklager på det dypeste bruken av makt og vold, sier Barroso.

– I tillegg vurderer vi mulige følger fra EUs side og konsekvenser dette får for vårt forhold, sier Barroso.

Wednesday, January 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments