Ukrainsk etterretning mener å ha stanset russisk angrepsbande

(Dagbladet): Ukrainsk etterretning (SBU) har på sine hjemmesider lagt ut en pressemelding der de hevder å ha avslørt en kriminell bande bestående av fire personer som de mener er tilknyttet russiske spesialstyrker.

Etterretningstjenesten har lagt ut bilder av automatvåpen som skal være beslaglagt og sier personene planla et angrep på en militærenhet i Odessa-regionen i Ukraina.

De hevder videre at gruppa har knytninger til russiske spesialstyrker og at de planla å ta over administrative bygninger og angripe sivile og myndighetspersoner i forbindelse med pro-russiske massedemonstrasjoner i byen Odessa.

- Store og klare

NTB melder i dag, via nyhetsbyråene AFP og Reuters, at NATOs toppsjef i Europa sier at Russland har utplassert svært store styrker ved Ukrainas østlige grenser, som på kort tid kan rykke inn i Transdnjestr, Moldovas russiskvennlige utbryterrepublikk.

- Russland oppfører seg stadig mer som en motstander enn som en partner, framholder den amerikanske generalen Philip Breedlove, som er NATOs øverstkommanderende i Europa.

- De russiske styrkene er meget, meget store og meget, meget klare, sa generalen da han søndag deltok på et arrangement i regi av den amerikanske tenketanken German Marshall Fund i Brussel, melder NTB.

Han sier at de russiske styrkene ved grensen til Ukraina er sterke nok til å rykke fram til Transdjnestr hvis de bestemmer seg for det.

- Det er absolutt nok styrker ved Ukrainas østlige grense til at de kan rykke ut til Transdnjestr hvis avgjørelsen skulle bli tatt, og det er svært bekymringsfullt, sa Breedlove.

- I tråd med avtaler

Russiske myndigheter fastholder at antall soldater langs grensen til Ukraina er helt i tråd med internasjonale avtaler.

- Det russiske forsvarsdepartementet handler i overensstemmelse med alle internasjonale avtaler som begrenser antall soldater i grenseområdene mot Ukraina, sier viseforsvarsminister Anatolij Antonov, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

For ti dager siden iverksatte Russland en ny militærøvelse nær grensen til Ukraina. Den involverer 8.500 soldater.

Utbryterrepublikk

Transdnjestr brøt seg løs fra Moldova i 1990, ett år før Sovjetunionen gikk i oppløsning og Moldova erklærte seg som uavhengig stat. Mens folkeflertallet i Moldova er rumensktalende, snakker flertallet i Transdnjestr enten russisk eller ukrainsk.

Separatistene i Transdnjestr har ifølge observatører kunnet opprettholde sin uavhengighet de siste 24 årene som følge av sterk støtte fra Russland.

- Putin vil ha mer

Også i Ukraina er det stor bekymring for at russiske styrker vil rykke inn i områder øst i Ukraina, der et flertall av befolkningen er russisktalende, slik den også er på Krim-halvøya, skriver NTB.

- Målet til Putin er ikke bare Krim, men hele Ukraina. Styrkene hans har samlet seg ved grensen og er klare til å angripe hvert øyeblikk, sa sjefen for Ukrainas nasjonale sikkerhetråde, Andrij Parubij, da han talte til tusenvis av demonstranter i Kiev søndag.

Sunday, March 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments