Ukrainas president Janukovitsj bøyer av

(Dagbladet): En kunngjøring fra president Janukovitsj gjør det klart at opposisjonen har vunnet fram med flere av sine viktigste krav.

Parlamentet skal vedta, i løpet av 48 timer, en lov som gjenoppretter Grunnloven av 2004. Ei nasjonal samlingsregjering skal dannes innen ti dager. 

Kompromisset kom etter timer med samtaler mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonsledere.

Opposisjonen har ikke snakket offentlig om avtalen ennå, og det er fortsatt uklart om demonstrantene vil gå med på avtalen.

Den tyske og den polske utenriksministeren er nå på vei for å snakke til demonstrantene på Uavhengighetsplassen.
Polens utenriksminister, Radoslaw Sikorski, sier at Ukraina nå er inne i et «sårbart øyeblikk», og at ingen av partene får 100 prosent av det de ønsker.

Den polske statsministeren, Donald Tusk, sier at avtaleforslaget kan mangle støtte i opposisjonen, melder Reuters. Han frykter fortsatt at det verste kan skje.

Avtalen

Den ukrainske fjernsynskanalen ICTV sier de har en kopi av avtalen, og at den har blitt undertegnet av alle parter.

BBC har offentliggjort avvtaleteksten, som vi gjengir her:

1) Innen 48 timer vil en lov som gjenoppretter Grunnloven av 2004 bli vedtatt og kunngjort. Underskriverne stadfester sin vilje til å gå i en koalisjon og danne ei nasjonal samlingsregjering innen ti dager.

2) Arbeidet med en reform av Grunnloven som balanserer fullmaktene til den ukrainske presidenten, regjeringa og parlamentet vil begynne umiddelbart og være ferdig i september 2014.

3) Presidentvalg vil bli avholdt like etter at den nye Grunnloven har trådt i kraft, men ikke seinere enn desember 2014. Nye valglover vil bli vedtatt og tre i kraft, og en ny Valgkommisjon vil bli dannet på proporsjonalt grunnlag, i tråd med reglene fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) og Venezia-kommisjonen.

4) Gransking av de siste voldshandlingene skal gjennomføres under oppsyn av myndighetene, opposisjonen og Europarådet.

5) Myndighetene vil ikke erklære unntakstilstand. Myndighetene og opposisjonen vil avstå fra voldsbruk.

Friday, February 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments