- Uholdbart å forskjells-behandle folk som røyker

Hos Ålgård Energy System i Rogaland tok røykepausene så lang tid at sjefen valgte å gi ikke-røykerne en ekstra klapp på skulderen: En ekstra ferieuke i året.

LO-sjef Gerd Kristiansen mener dette er feil vei å gå.

- Ikke moraliser

- Det er mange forhold knyttet til livsstil som påvirker helse, sykefravær og arbeidsinnsats. Hva med de som holder seg i god form fordi de spiser sunt og er fysisk aktive? Det ville bli en helt uholdbar situasjon i arbeidslivet hvis arbeidsgiver skal forskjellsbehandle folk ut fra egne meninger om livsstil. Hvis bedriften er bundet av tariffavtale, er det i tillegg tariffstridig, sier Kristiansen til Dagbladet.

Hun mener at arbeidsgiverne heller bør hjelpe sine ansatte til å slutte å røyke.

- Det kan gjøres uten å «straffe» røykerne med dårligere vilkår enn ikke-røykerne, for eksempel ved å arrangere røykesluttkurs, sier Kristiansen. 

Hun viser til at Norge har gått foran andre land når det gjelder å innføre regler mot røyking, og at LO i sin tid støttet røykeloven.

- Dette gjorde vi for å bedre helse og arbeidsmiljø for de som jobber i utelivsbransjen og ikke for å moralisere over eller forskjellsbehandle de som røyker, sier hun.

Tre av fire sluttet

Ålgård Energy System er en liten bedrift med 14 ansatte. Sjefen, Morten Eide, var sjøl en storrøyker inntil han ble hypnotisert i 1999. Han oppdaget at røykinga tok for mye tid av arbeidsdagen, og tok medarbeiderne med på samtale: Synes dere det er en god løsning å få en ekstra ferieuke for de som ikke røyker på jobb? Svaret var rungende ja, ifølge Eide.

- Det har aldri slått meg at dette var en negativ ting. De synes det var glimrende. Nå har også tre av de fire røykerne sluttet, sier han.

Nå er det tre år siden Eide innførte en ekstra ferieuke for ikke-røykerne.

- LO-sjefen må kanskje tenke annerledes enn meg, men dette fungerer veldig bra hos oss, sier Eide.

Stadig færre nordmenn røyker. I 2013 røykte 15 prosent daglig, mens 9 prosent røykte av og til, ifølge Statistisk sentralbyrås tall for 2013.

Monday, May 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments