Ubåten svenskene leter etter, skal være russisk og skadet

(Dagbladet): Avisa Svenska Dagbladet skriver i kveld at den massive leteaksjonen i skjærgården utenfor Stockholm er etter en skadet russisk ubåt.

Avisa mener å vite at svenske myndigheter plukket opp radiosignaler fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og enn sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad, noe som kan tyde på at båten er russisk.

Nødsamtale

Ifølge avisa skal dette ha vært en nødsamtale, og opplysningene skal ha kommet fra den svenske signaletterretningen som gjennomføres både av det svenske Försvarets radioanstalt (FRA) og andre enheter i forsvaret, som for eksempel marinen.

Svenske myndigheter har tidligere fortalt at de startet søket etter en observasjon fra et vitne. Denne opplysningen førte til den massive aksjonen som nå foregår i Stockholms skjærgård.

Kryptert

Svenska Dagbladet skriver videre at samme kvelden som søket skjedde, kunne de som overvåker signaler observere interessant radiotrafikk.

Dette skjer ved 22-tiden, men nå er radiotrafikken kryptert. Selv om innholdet av radiokontakten er kryptert, kan man se hvor i geografien signalene sendes til og fra.

Det viser seg at senderen er i nærheten av Kanholmfjärden, og mottakerstedet altså er i den russiske enklaven Kaliningrad, hvor den russiske østersjøflåten har sin base.

Flere kilder bekrefter overfor avisen at disse opplysningene stemmer, men ingen vil spekulere på om det er en ubåt med skader i svensk farvann.

Redaktør: – Sikkerhetssituasjonen forandres

Denne situasjonen gir svenskene et gufs fra fortida. Det er nesten på dagen 33 år siden fiskere på Sturkö utenfor Karlskrona oppdaget den sovjetiske ubåten U137 som hadde gått på grunn. 

Hendelsen utløste en sikkerhetskrise mellom Sverige og Sovjetunionen. 

Sjefredaktør i Svenska Dagbladet Fredric Karén antyder langt på vei i en kronikk på avisas nettsider at en krise kan komme til å gjenta seg. 

- Hvis den svenske militære lokaliserer en russisk ubåt, vil vil det skru opp sikkerhetssituasjonen i Østersjøen, mellom Sverige og Russland, til et modus som gjør det mer enn ti dager gamle regjeringen på prøve, skriver han. 

Det siste året har det forekommet en rekke episoder der russerne har vært betydelig mer nærgående enn det svenskene finner behagelig. Blant annet krenket russiske fly svensk luftrom så sent som i september. 

- I løpet av året har de russiske styrkene handlet på en måte som har vært utenkelig siden den kalde krigen, skriver Karén. 

Saturday, October 18th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments