TV 2 får slakt for å vise dyredrap på TV

For å promotere lørdagens episode av underholdningsprogrammet «God kveld Norge», ble det fredag denne uken lagt ut en videoteaser på programmets Facebook-side (ekstern lenke).

I videoen får vi blant annet se den omstridte «Farmen»-deltakeren Frank Tore Aniksdal (44) som avliver en sau med pistolskudd avfyrt på kloss hold, og dette har har fått flere av «God kveld Norge»s følgere til å reagere.

Noen skriver at de er sjokkert over at dette er noe TV 2 i det hele tatt vil vise i et underholdningsprogram, mens andre uttrykker i kommentarfeltet at de ikke ønsker å se lørdagens program nettopp på grunn av dette.

- Ført til anmeldelser tidligere

Siri Martinsen, veterinær i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, er en av de som reagerer på innslaget. 

– Først og fremst ser det ut til at dyret blir løftet etter hornet, før mannen skyter. Det er vanskelig å se vinkelen, men å løfte sauer etter hornene er ikke lov.

Martinsen er sjokkert over at vold mot dyr nok en gang er brukt som en del av et underholdningsprogram:

- Vi har henvendt oss til TV 2 og andre medieprodusenter flere ganger tidligere i forbindelse med hvordan man spekulerer i avliving av dyr og vold mot dyr. Mange medier beveger seg nær eller over grensen for hva som er lov. Man «stager» en avliving for å skape reaksjoner fra TV-seerne. Slike epioder har ført til anmeldelser fra oss tidligere. For meg ser det her ut som at «God kveld Norge» beveger seg på kanten av det som er lov.

Håvard Solem i TV 2 kommunikasjonsavdeling forteller at «God kveld Norge»-redaksjonen har tatt forhåndsregler før de valgte å bruke det omstridte klippet:

– Vi har blant annet vært i kontakt med Mattilsynet for å få bekreftet at slaktingen som blir vist i reportasjen er innenfor gjeldende lover og regler.

Ønsker å gi et utvidet bilde av Frank

Solem forklarer videre at det er naturlig for «God kveld Norge» å legge reportasje til Aniksdals gård, ettersom han har vært en av høstens store TV-snakkiser gjennom sin deltakelse i «Farmen».

– Alle som har sett «Farmen» har fått med seg at Aniksdal ikke akkurat er en A4-type, og mange er interesserte i å vite mer om ham. «God kveld Norge» ble med ham hjem til Jæren for å gi et utvidet bilde av hvem Frank Tore Aniksdal er. Han driver med dyrehold og slakter til eget bruk, og sier blant annet at mange byfolk ikke har et forhold til hvor kjøttet i butikken kommer fra. Redaksjonen har i så måte gjort en vurdering på at det å vise deler av slakteprosessen er vesentlig med tanke på hans uttalelser.

- Vurderer dere å klippe om lørdagens program i kjølvannet av disse sterke reaksjonene på saueskytingen?

- Det har ikke vært vurdert å klippe om reportasjen. Det ligger grundige redaksjonelle vurderinger bak utformingen av reportasjen. Alle er vel enige om at avliving av dyr ikke er underholdning, men vi snakker her om en journalistisk reportasje der slaktingen er vesentlig i forhold til tematikken i samtalen mellom Aniksdal og «God kveld Norge» sin reporter, sier Solem.

NOAH-veterinær Martinsen viser til Dyrevelferdsloven fra 2009 (ekstern lenke), hvor det ifølge henne tydelig fremkommer at «God kveld Norge» i sin reportasje har tråkket over en grense:

– Paragraf 12 i Dyrevelferdsloven (avlivingsparagrafen) sier at det ikke er lov å bruke «avliving som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement», og dette synes å være et eksempel på at et medium brukker disse virkemidlene for å skape en slags sjokkeffekt. Målet er å skape reaksjoner. Det mener vi i NOAH at er spekulativt og kritikkverdig. De utfordrer grensene i dyrevelferdsloven. Alle ser hva intensjonene er, og her har «God kveld Norge» et ansvar som mediekanal.

Håper færrest mulig ser programmet

Til dette svarer TV 2:

– Frank skjøt lammet med tre kuler i hodet. Altså umiddelbart bevissthetstap. Deretter falt dyret om og han skar strupen av lammet. Dette er rett ifølge både loven og Mattilsynet. Frank har bæretillatelse på våpen. Våpnene er sikret forskriftsmessig i et sikkert og låst skap, forklarer Solem.

NOAH-veterinær Martinsen håper færrest mulig tar seg tid til å se kveldens omstridte «God kveld Norge»-episode:

– Vi anbefaler ikke folk å se lørdagens «God kveld Norge», og synes selvsagt det er bra dersom programmet denne lørdagen får lave seertall, slik at det blit et signal om at spekulativ vold mot dyr ikke «selger».

Saturday, November 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments