Tsunamivarsel etter kraftig jordskjelv

(Dagbladet): En tsunami skal ha truffet kysten av Chile, melder landets marine.

Chilenske myndigheter forteller nå at at to personer er bekreftet døde og ytterligere tre er alvorlig skadet, skriver Reuters. I tillegg skal over 300 fanger ha rømt fra et fengsel og det skal flere steder i landet være strømbrudd og trafikkork.

I byen Arica, 139 kilometer fra episenteret er 90 prosent av befolkningen uten strøm.

- Tsunami-varslet vil gjelde i hvert fall de neste seks timene, sa Chiles innenriksminister Mahmud Aleuy omtrent klokka 4 i natt, norsk tid.

Flere utsatte land

Det er sendt ut tsunamivarsel til Nicaragua, El Salvador, Panama, Colombia, Ecuador, Chile og Peru, melder Pacific Tsunami Warning Center (PTWC).

Costa Rica og Hawaii må også følge med på uviklinga. Det er til nå ikke klart om skjelvet har utløst en tsunami, men det er utstedt en advarsel.

En bølge på 1,92 meter skal angivelig ha truffet byen Pisagua kort tid etter skjelvet.

Grunt jordskjelv

Jordskjelvet skal ha målt 8,2 på Richter skala. Skjelvet hadde sitt episenter i havet 99 kilometer nordvest for kystbyen Iquique, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey. Iquique er regionhovedstad i Tarapacá-regionen nord i Chile.

Skjelvet skal ha hatt en dybde på 10 kilometer, ifølge PTWC. Dette er meget grunt.

Skjelv på denne størrelsen kan skape en tsunami som kan treffe kystlinjen nær episenteret i løpet av få minutter, og kystlinjen kan være borte på få timer.

Jordskjelvutsatt

Chile er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og det har lenge vært ventet et kraftig skjelv i den nordlige delen av landet.

Dette skal være det kraftigste skjelvet siden jordskjelvet i Okhotsk-sjøen utenfor Russland i fjor, som målte 8,3 på skalaen.

I februar 2010 ble de midtre delene av Chile rammet av et skjelv med en styrke på 8,8. Skjelvet utløste en tsunami som raserte flere titalls byer, og mer enn 500 mennesker mistet livet.

I 1960 ble det sørlige Chile rammet av det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, med en styrke på 9.

En tsunami er en serie av bølger, og kan forplante seg over store avstander med høy hastighet.

• Dagbladet oppdaterer saken.

Wednesday, April 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments