- Truet med å rive hele nabolaget dersom det ble avfyrt én eneste kule herfra

(Dagbladet): Bashar al-Assads regime i Syria har revet tusenvis av hjem som straff for urolighetene i landet, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch.

Rapporten slår fast at den kollektive avstraffelsen av sivilbefolkningen er krigsforbrytelser.

- Myndighetene i landet og medier som støtter regimet har hevdet at rivingen er en del av et byplanleggingsprosjekt eller fjerning av bygninger som har blitt bygget uten bygningstillatelse. Men rivingsarbeidet har blitt ledet av militære styrker, og har ofte skjedd etter skuddveksling i området, står det i rapporten.

Gruppa viser også til at liknende «prosjekt» ikke har blitt iverksatt i områder der innbyggerne støtter myndighetene.

Jevnet med jorden

Rapporten har fått kalt «Razed to the Ground», altså «Jevnet med jorden», og inneholder blant annet satellittbilder som viser hele nabolag som er nettopp dét – jevnet med jorden.

Det er disse bildene, vitneutsagn og videobilder på nett rapporten baserer sine konklusjoner på. Satellittbildene viser før- og etter-bildene av hele sju nabolag i Damaskus og Hama.

- Etter rivingen av Wadi al-Jaouz kom hæren til vårt nabolag med høytalere. De sa at de ville ødelegge nabolaget vårt som de ødela Wadi al-Jouz og Masha` al-Arb`een dersom en eneste kule ble avfyrt herfra, sier en kvinne.

Myndighetene har jevnet hele 1,45 kvadratkilometer med jorda, ifølge rapporten – det tilsvarer rundt 200 fotballbaner. Flere av bygningene var høye leilighetskompleks.

- Tusenvis av familier har mistet sine hjem som følge av rivingen, står det i rapporten.

Krever stans

Human Rights Watch (HRW) krever at syriske myndigheter stanser rivingsarbeidet umiddelbart, i tillegg til å gi kompensasjon eller alternative bomuligheter for de berørte.

HRW har også bedt om at FNs sikkerhetsråd sender saken til Den internasjonale straffedomstolen.

Rapporten kommer samtidig som at partene i Syria har møttes for første gang under fredssamtaler i Sveits. Forhandlingene har nå foregått i fem dager på rad og skal etter planen avsluttes fredag.

I går innrømmet FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi at han ikke forventer noen store gjennombrudd i den første runden med Syria-forhandlinger, men enes om at de skal legge Genève-kommunikeet til grunn for de videre forhandlingene.

I dag morges skal begge partene ha stått sammen under ett minutts stillhet for å minne de mer enn 100 000 personene som har blitt drept i Syria siden opprøret startet i mars 2011, ifølge BBC. Handlingen sees på som et sjeldent symbol på harmoni mellom partene.

Thursday, January 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments