Tortur-psykolog forsvarer CIAs brutale avhørsmetoder

(Dagbladet): Psykolog James Mitchell beskrives som arkitekten bak CIAs «utvidet avhørs»-metode, som blant annet ble benyttet i det beryktede Abu Ghraib-fengselet. Etter en ny rapport fra det amerikanske Senatet nå slakter torturmetodene, går psykologen ut og forsvarer dem.  

Han sier avhørsmetodene, som inkluderer vanntortur, stresstillinger, flere døgn uten søvn og å stenge folk inn i små bokser, ga viktige resultater.

- Brutal tortur uten resultater

Den 6300 sider lange sentatrapporten sier imidlertid at avhørsprogrammet tok æren for kritiske etterretningsopplysninger som terrormistenkte hadde gitt dem allerede før de ble ofre for de brutale teknikkene. Rapporten konkluderer med at informasjonen oppnådd gjennom tortur hadde liten verdi for amerikansk etterretning.

 Men dette er ikke Mitchell, som var med å utvikle avhørsmetodene, langt fra enig i.

- De som har en slik Jack Bauer-mentalitet, mener jeg at ikke forstår hvordan etterretningsnettverk egentlig fungerer, hvordan trusselbilder er satt sammen og hvordan etterretning blir brukt. Det at du taper en fyrs hender til rattet og brekker tomlene hans, og han forteller deg hvor bomben er så du kan gå og hente den, er en fantasti, sier Mitchell i et lengre intervju med avisen The Guardian.

I sitt første intervju på over sju år, forsvarer Mitchell de brutale metodene.

- Folkene på bakken gjorde det beste de kunne med sin tolkning av loven på den tiden, sier psykologen.

Angrer ikke

Psykologen Mitchell og hans kollega Bruce Jessens deltakelse i CIAs bruk av torturmetoder ble kjent i 2009. Selv er Mitchell anklaget for å ha benyttet vanntortur på en av hovedmennene bak terrorangrepet 11. september – Khalid Sheikh Mohammed.

- Da hele Guantánamo-saken kom opp, ble alle overgrepene som de gjorde i Gunantánamo forsøkt tilskrevet meg og Bruce, sier Mitchell, som sier de to ikke hadde noe med torturen i fengslene å gjøre.

Men psykologen stiller seg ikke angrende til at han var med og utvikle forvarings- og avhørsmetodene av terrormistenkte.

- Du kan ikke be noen om å risikere livet sitt og tenke og ta beslutninger uten den etterpåklokskapen vi nå har, for deretter å dissekere dem i media ti år etterpå, sier Mitchell i Guardian-intervjuet.

- Aldri få skje igjen

CIA-rapporten, skrevet av en komité i Senatet, er ennå ikke offentliggjort, men den amerikanske avisen McClatchy News sier de allerede nå sitter på konklusjonen. Rapporten slår blant annet fast at CIA tidligere har offentliggjort feilaktige tall på hvor mange de hadde arrestert og brukt disse «forbedret avhørs»-metodene på.

- Konklusjonene er sjokkerende. Rapporten avdekker en brutalitet som står i skarp kontrast til våre verdier som en nasjon. Den dokumenterer en skamplett i vår historie som aldri må få lov til å skje igjen. Dette er ikke hva amerikanere gjør, har lederen av senatskomiteen bak rapporten, Dianne Feinstein, tidligere uttalt.

Saturday, April 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments